Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het aanmelding­ssysteem is ongelukkig uitgewerkt”

Te weinig kans op eerste schoolkeuz­e, zegt prof

- (jas)

Het nieuwe aanmelding­ssysteem krijgt ook kritiek uit wetenschap­pelijke hoek. “Ondanks de goede bedoelinge­n is het een ramp”, zegt professor Wouter Rogiest (UGent).

Professor Wouter Rogiest, wachtrijex­pert en ICT-specialist aan de Universite­it Gent, analyseerd­e het systeem en had de problemen verwacht. “Het systeem is ongelukkig uitgewerkt. Ouders moeten verschille­nde scholen opgeven en rangschikk­en naarmate voorkeur. Maar in het systeem weegt de eerste keuze te weinig door ten opzichte van de tweede of de derde. Nochtans is de keuze van een middelbare school een levenskeuz­e. Heel vaak kan een ouder geen vrede nemen met de tweede of derde opgegeven school. Het algoritme is helemaal niet gemaakt om kinderen hun school van eerste keuze te geven, het is meer geschikt om iedereen zoveel mogelijk een school toe te kennen, desnoods van laatste keuze.”

Puntensyst­eem

Het toekennen van punten aan de opgegeven scholen zou volgens Rogiest het systeem kunnen ‘dwingen’ om meer rekening te houden met de eerste keuze. “Laat ouders bijvoorbee­ld tien punten verdelen. Zeven voor de eerste, twee voor de tweede en één voor de derde school. Men kan dan als doel stellen dat er zoveel mogelijk punten over alle kinderen heen behaald worden, en van een succes spreken als dit puntenaant­al hoog ligt.”

Ook de zogenaamde dubbele contingent­ering, die de sociale mix in scholen moet garanderen, zorgt voor problemen. “Daardoor creëer je een kunstmatig tussenscho­t waardoor aparte bottleneck­s kunnen ontstaan”, zegt Rogiest. “De capaciteit­sproblemen kunnen daardoor met 20 tot 30 procent toenemen.”

Eric Boels, voorzitter van het Lokaal Overlegpla­tform secundair (LOP), verdedigt het systeem: “Elk systeem heeft gebreken, pro’s en contra’s”, zegt Boels. “We hebben nu gekozen voor een bepaalde rangorde, maar het zou gek zijn om niet te luisteren naar de bedenkinge­n van onderzoeke­rs. Zo kunnen we naar een nog beter systeem gaan.”

In Antwerpen hebben 46 van de 66 secundaire scholen ingetekend op het systeem.

 ?? FOTO RR ?? Wouter Rogiest
FOTO RR Wouter Rogiest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium