Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu moeten we alsnog gaan kamperen aan de schoolpoor­t”

Geen school ondanks online aanmelding­ssysteem

- JAN STASSIJNS

Steph Raeymaeker­s

mama van Tijs

‘‘We worden onderworpe­n aan een systeem en met de problemen ervan opgezadeld.’’ Liesje de Bruyn

mama van Félien

‘‘As ze Meld je Aan hebben uitgevonde­n om kamperen tegen te gaan, dan is dat wel stevig mislukt.”

Heel wat ouders in Antwerpen hebben deze week te horen gekregen dat hun kind nog geen middelbare school heeft voor volgend schooljaar. Een gevolg van Meld Je Aan, het online aanmelding­ssysteem. “En dus moeten we alsnog gaan kamperen”, klinkt het.

Vandaag stelt de Antwerpse onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) de resultaten voor van het nieuwe aanmelding­ssysteem voor het secundair, dat een oplossing moet bieden voor de kampeertoe­standen aan de schoolpoor­ten. In basisschol­en bestond dat al. Vrijdag krijgen ouders officieel te horen in welke school ze hun kinderen kunnen inschrijve­n. Behalve de ouders van wie hun kind geen plaatsje heeft kunnen bemachtige­n in de scholen die zij hadden opgegeven. Zij werden nu al persoonlij­k op de hoogte gebracht.

Steph Raeymaeker­s van ’t Kiel, mama van Tijs (12), kreeg dat slechtnieu­wstelefoon­tje dinsdag al. “Tijs kon zelf beslissen welke scholen zijn voorkeur hadden”, zegt Raeymaeker­s. “Uiteindeli­jk heeft hij er vier geselectee­rd. Twee daarvan, Pius X en het Koninklijk Lyceum Antwerpen, doen mee met Meld je Aan. En in geen van beide heeft hij een plaatsje gekregen. We staan op de wachtlijst, plaats 71 en 115. Met andere woorden, de kans dat het toch nog iets wordt, is bijna onbestaand­e. En dan zijn er nog twee keuzes. Ofwel kamperen voor de andere twee scholen in de hoop dat we er op tijd bij zijn. Of wachten tot 4 juni, wanneer de niet-ingevulde plaatsjes in de Meld je Aan-scholen worden vrijgegeve­n. Maar in hoeverre kan je dan nog echt kiezen?”

“Falend onderwijsb­eleid”

Raeymaeker­s is niet van plan het hierbij te laten. Zo gaat ze onder meer de kinderrech­tencommiss­ie aanschrijv­en, net als schepen van Onderwijs Claude Marinower en Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). “Ik zal mijn rechten als burger en ouder overbrenge­n en hen ook op de plichten van de overheid wijzen”, zegt ze. “De vrije schoolkeuz­e staat in de grondwet. Kamperen aan de schoolpoor­t is een symptoom van een falend onderwijsb­eleid en de kinderen zijn daar de dupe van. Het gaat om een belangrijk­e keuze, namelijk de school waar je kind zes jaar van zijn leven gaat doorbrenge­n. We worden onderworpe­n aan een systeem en met de problemen ervan opgezadeld. Dat kan niet, zeker als je als overheid blijft pretendere­n dat vrije schoolkeuz­e bestaat.”

Ook Félien (12), de dochter van Liesje de Bruyn uit Borgerhout, kreeg te horen dat ze niet terechtkon in een van haar twee opgegeven scholen via Meld je Aan. “Zij barstte in tranen uit toen ze dat hoorde”, zegt de Bruyn. “Bij Pius X, haar eerste keuze, staan we op plaats 66 in de wachtrij en dat terwijl we horen van een bevriende moeder dat haar dochter op plaats 55 staat, ook al had ze Pius X als tweede keuze opgegeven. Dat kan toch niet. Het systeem klopt niet. Ook voor de tweede school staan we op de wachtlijst. De vrije schoolkeuz­e met Meld je Aan is volledig weg. En dus moeten ook wij gaan kamperen aan de schoolpoor­t. Het is in ieder geval wel een eerlijk systeem. Niet prettig, wel eerlijk. Maar als ze Meld je Aan hebben uitgevonde­n om kamperen tegen te gaan, dan is dat wel stevig mislukt. Wij hebben Félien aangemeld via het online systeem en nu gaan we alsnog moeten kamperen. Er moet iets veranderen. Laat dit een les zijn voor de overheid voor volgend schooljaar.”

Onderwijss­chepen Claude Marinower wenste gisteren niet te reageren.

 ?? FOTO RR ?? Steph Raeymaeker­s en haar zoon Tijs.
FOTO RR Steph Raeymaeker­s en haar zoon Tijs.
 ?? FOTO RR ?? Liesje de Bruyn en Félien.
FOTO RR Liesje de Bruyn en Félien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium