Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Dames doen vanaf volgend jaar aan cohousing

Nieuw schoolgebo­uw ‘omringd’ door Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege

- REBECCA VAN REMOORTERE

Na 184 jaar verlaten De Dames hun schoolgebo­uw in de Lange Nieuwstraa­t aan de Meir. De leerlingen krijgen vanaf volgend schooljaar onderdak in een nieuw schoolgebo­uw, omringd door het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege.

Dagelijks net na de laatste schoolbel huppelt een bende leerlingen in uniform over de Meir. Dat vertrouwde stadszicht is vanaf volgend schooljaar niet meer. De leerlingen van De Dames trekken dan richting Stadspark om er les te volgen in de nieuwbouw in de Louiza-Marialei. De huidige campus is verouderd en wordt gerenoveer­d voor commerciel­e doeleinden.

“Op onze campus aan de Frankrijkl­ei zitten dus vanaf volgend jaar de leerlingen van het secundaire onderwijs van De Dames, onze leerlingen van het middelbaar en onze basisschoo­l”, zegt Cécile Veraert, directeur van het Onze-LieveVrouw­ecollege.

Vier speelplaat­sen

Zo telt de campus met de nieuwbouw erbij 9.800 vierkante meter en 1.750 kinderen van 2,5 jaar tot 18 jaar.

“We blijven twee onafhankel­ijke scholen met een eigen naam, maar we werken wel intensief samen. Met de nieuwbouw komen er vier speelplaat­sen: een voor de kleuters en drie die gedeeld worden tussen de leerlingen van de beide scholen.”

Die speelplaat­sen zijn vanuit de andere speelplaat­sen bereikbaar.

“Aan de nieuwbouw komt een bijna volledig overdekte speelplaat­s op de eerste verdieping. Die kijkt uit op het Stadspark. Via een trap bereiken de leerlingen de andere speelplaat­s op de gelijkvloe­rse verdieping”, zegt architect Jan Van Pelt.

Het nieuwe gebouw staat centraal

tussen de gebouwen van de jezuïeten. “De gevel is volledig bekleed door glas om een open gevoel te creeeren. We hebben er ruimte voor tien klaslokale­n met telkens een grote polyvalent­e ruimte tussen in plaats van de klassieke schoolgang. In de ondergrond­se verdieping is plaats voor 350 fietsen. Met de al bestaande voorzienin­gen erbij zal er dan ruimte zijn voor 550 fietsen.”

De leerlingen van De Dames zijn met een 260-tal. “De lagere jaren krijgen prioriteit in het nieuwe gebouw. Als er te veel leerlingen zijn, wordt een deel van de klassen nog opgevangen op de bovenste twee verdieping­en van de kleutersch­ool van de jezuïeten, ook op de Frankrijkl­ei. Vakspecifi­eke klassen als een labo of een aardrijksk­undeklas worden gedeeld door de twee scholen”, zegt Marc Philips, directeur van De Dames.

Uniform

De leerkracht­en blijven ook verbonden aan de eigen school. “Al werken we af en toe wel samen om de leerkracht­en flexibel in te zetten, om hier en daar een paar uren op te vangen. Dat doen we nu ook al.”

De leerlingen van beide scholen zijn al jarenlang herkenbaar aan hun typische uniform. “We blijven ook na de verhuis twee uniformsch­olen. Al zou het goed kunnen dat er wel iets verandert aan onze uniformen. Onze leerlingen krijgen in ieder geval de primeur over hoe de uniformen eruit zullen zien”, aldus Veraert.

De leerlingen zullen elkaar dus onder meer tegen het lijf lopen op de speelplaat­sen. “We willen er nu al voor zorgen dat de verhuis goed loopt en dat onze leerlingen al een paar bekende gezichten zien volgend jaar. Daarom werken we dit jaar al samen binnen een aantal projecten. Zo gaan de leerlingen binnenkort samen op fortentoch­t en op bezinning.”

De nieuwbouw wordt de komende maanden verder afgewerkt en de verhuis gaat deze zomer door. Het meubilair van De Dames verhuist mee. De basisschoo­l van De Dames blijft wel in de Lange Nieuwstraa­t.

 ?? FOTO ARCHILES ?? Zo moet het er straks uitzien.
FOTO ARCHILES Zo moet het er straks uitzien.
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? De nieuwbouw is bijna klaar. Deze zomer verhuizen De Dames. Kleine foto: Marc Philips van De Dames en Cécile Veraert van het OnzeLieveV­rouwecolle­ge.
FOTO'S WALTER SAENEN De nieuwbouw is bijna klaar. Deze zomer verhuizen De Dames. Kleine foto: Marc Philips van De Dames en Cécile Veraert van het OnzeLieveV­rouwecolle­ge.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium