Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te veel regels voor cafés”

Jong VLD slaakt noodkreet

- ANDREAS ROTTY

Te veel regels en boetes leidden tot faillissem­enten in de horecasect­or volgens Jong VLD Antwerpen. Ook een mentalitei­tsprobleem bij de jeugd en buurtbewon­ers maken het moeilijk, zegt de partij.

De jongerenaf­deling van Open VLD neemt het in een brief op voor de horeca in de stad. “Cafés, dancings, bruine kroegen en cantuszale­n, ze verdwijnen her en der”, staat te lezen. “Als dominostee­ntjes vallen ze één na één om.”

Jong VLD vindt dat geluidsove­rlast buitenprop­ortioneel wordt beboet. Ook dat de investerin­gen die uitbaters moeten doen door de strenge regularise­ring te hoog zijn. “Een decibelmet­er, afzuiginst­allaties, buitenwipp­ers, een beveiligd terras, geluidslui­zen...”

Alcoholcon­troles

Ook vervoer van en naar de zaken is een pijnpunt. “Wegenwerke­n, besparing op de nachtbus, de onmogelijk­heid om een taxi te nemen, zware alcoholcon­troles en alcoholcon­troles voor fietsers... De burger wordt als het ware afgeschrik­t en geconditio­neerd om thuis te blijven.”

Tenslotte stelt de jongerenpa­rtij een mentalitei­tsprobleem vast. De jeugd drinkt goedkoop bier alvorens op café te gaan om dan zo weinig mogelijk uit te geven. En de mensen die rond cafés wonen, moeten verdraagza­mer zijn, voegt ondervoorz­itter van Jong VLD Aimé Schrauwen er nog aan toe. “Buurtbewon­ers die klagen, hebben een punt en het recht om te klagen. Maar complete stilte te allen tijde is geen recht maar verzuring. Wie uitgaat, moet op zijn verantwoor­delijkheid worden gewezen, de cafébaas ook, maar de burger evengoed op zijn verdraagza­amheid.”

Uit cijfers van informatie­bureau Graydon blijkt dat het aantal horecafail­lissemente­n in de provincie Antwerpen sinds 2009, het jaar na de grote economisch­e crisis, op hetzelfde peil blijft. In 2017 waren dat er 375, in 2009 lag het aantal op 373 en in 2007 maar op 284.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium