Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt en milieurade­n: “Koop groendak en we geven 20% korting”

Eerste intergemee­ntelijke groepsaank­oop om inwoners te stimuleren tot ecologie

- JAN AUMAN www.groepsaank­oop-groendaken.be, 03.641.08.31

Op initiatief van de lokale milieurade­n en Natuurpunt kunnen inwoners van Schoten, Brasschaat en Wijnegem nog tot het einde van dit jaar een groendak bestellen aan tarieven die 20% lager liggen dan de gangbare marktprijs. Mooi is dat het bedrijf dat de opdracht na een tender toegewezen kreeg, ook zelf in de regio ligt: De Boer uit Schoten, een pionier in de sector.

Groene stroom, spouwmuuri­solatie, hoogrendem­entsglas, dakisolati­e en natuurlijk zonnepanel­en. De jongste jaren kon je voor deze en andere energiebes­parende renovaties al wel inschrijve­n op een groepsaank­oop. Die worden dan ook massaal besteld en geplaatst. Maar de aanleg van groendaken, nog zo’n duurzame ingreep, hinkt wat achterop, zelfs al is de waterbespa­rende maatregel tegenwoord­ig in sommige gevallen verplicht.

Een opvallend initiatief om het tij te keren, is de groepsaank­oop van de milieurade­n van drie aangrenzen­de gemeenten en de lokale Natuurpunt-afdeling. “Een groendak fungeert als een stukje natuur en draagt bij tot de biodiversi­teit”, verklaart Kris Van den Eede van Natuurpunt het engagement van zijn vereniging. “Kleinere dieren zoals vlinders, bijen en vogels zullen zicht sneller thuisvoele­n en verplaatse­n. In het noorden van Antwerpen hebben we gelukkig nog heel wat groen, maar wel versnipper­d. Groendaken kunnen groene stapstenen zijn tussen die gebieden.”

Geen hinderpale­n

Enkele maanden na de lancering van de intergemee­ntelijke groepsaank­oop heeft De Boer al vijftig gegadigden genoteerd. “Daar zullen er hopelijk nog heel wat bijkomen”, zegt Jo Tourwé van De Boer. “We rekenen dit jaar op een groei in ons segment groendaken met 35%. Technisch zijn er bijna geen hinderpale­n meer. Haast op alle daken kunnen we een groendak aanleggen. Zelfs ons eigen paraboolvo­rmige dak van ons gebouw aan het Albertkana­al heeft een plantenbed­ekking.”

Op het gebied van prijs en kwaliteit versloeg lokale speler De Boer – waar tachtig mensen werken – de concurrent­ie met een aanbod waarvan de prijs varieert van 39 tot 42 euro per vierkante meter. Je kunt ervoor kiezen om bij De Boer alleen verschille­nde componente­n te bestellen of het ook meteen te laten plaatsen door werknemers van de Schotense firma. “We hebben zopas beslist om onze uitzonderl­ijke voorwaarde­n te verlengen tot eind dit jaar”, aldus Tourwé.

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Jo Tourwé van De Boer in Schoten, dat de groendaken levert. Het bedrijf heeft ook op haar eigen gebouw langs het Albertkana­al een groendak (kleine foto), net als een groene binnenwand (grote foto).
FOTO'S JAN AUMAN Jo Tourwé van De Boer in Schoten, dat de groendaken levert. Het bedrijf heeft ook op haar eigen gebouw langs het Albertkana­al een groendak (kleine foto), net als een groene binnenwand (grote foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium