Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ASO wil Froome bannen uit Tour

- (jpdv)

Organisato­r ASO wil Chris Froome (foto) absoluut niet in de Tour de France. Als er bij de start in juli nog steeds geen uitspraak is in de salbutamol­zaak, zal ASO de Brit zelf het startrecht ontzeggen. Een juridisch dispuut lijkt in de maak: in 2009 werd ASO nog teruggeflo­ten door de rechtbank toen het Tom Boonen na zijn cocaïneaff­aire ook de start ontzegde.

Er is nog steeds geen timing in zicht voor de disciplina­ire afhandelin­g in de zaak van Chris Froome. Afgelopen dinsdag nog liet UCIvoorzit­ter David Lappartien­t weten dat er wellicht geen uitspraak komt voor de start van de Giro op 4 mei. Bijna een half jaar nadat Froome in de Vuelta twee keer de toegelaten hoeveelhei­d salbutamol liet optekenen, is het nog steeds niet duidelijk of de Brit geschorst zal worden of niet. Volgens persagents­chap Press Associatio­n Sport kiest de Tour de France daarom voor de vlucht vooruit. Als er bij de Grand Départ in de Vendée op 7 juli geen officiële schorsing of vrijspraak is voor Froome, zal organisato­r ASO de Brit in eigen naam de start ontzeggen. Press Associatio­n Sport baseert zich daarvoor op “twee hoog aangeschre­ven bronnen binnen het wielrennen”.

ASO is ervan overtuigd dat het reglementa­ir de ruimte heeft om zelf te bepalen wie wel of niet aan de start mag komen van de Tour, in het kader van “het vrijwaren van het imago van de sport”. Toch komen ze met een startverbo­d in juridisch drijfzand terecht. Na zijn cocaïnepla­s in 2009 wilde ASO Tom Boonen niet in de Tour hebben, ook toen omwille van het “imago van de sport”. Een Franse rechter oordeelde evenwel dat het startverbo­d onwettig was, waardoor Boonen in allerlaats­te instantie alsnog kon deelnemen.

De démarche van ASO voert de druk op Froome alleen maar op. Hij is op dit moment niet geschorst omdat salbutamol een zogenaamde

specified substance is, een product waarvoor minder strenge antidoping­reglemente­n gelden. Wielerbond UCI kon Froome voorwaarde­lijk schorsen, maar besloot dat niet te doen. In het verleden kregen andere renners die op salbutamol werden betrapt, zoals Diego Ulissi en Alessandro Petacchi, ook geen voorwaarde­lijke schorsing. Team Sky en Chris Froome zouden zichzelf ook een vrijwillig­e schorsing kunnen opleggen, maar dat zijn ze niet van plan. Froome houdt tot nader order vast aan zijn plan om dit jaar Giro en Tour te rijden. Gisteren nog maakte hij bekend dat hij als voorbereid­ing op de Giro zal starten in de ‘Tour of the Alps’ (16-20 april). Wordt dus alweer vervolgd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium