Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En nu begint het echte werk”

Quick-Step-CEO Patrick Lefevere is blij met zege Viviani, maar kijkt vooral uit naar zijn toppers in kasseiklas­siekers

- HUGO COOREVITS

“Pas als we vrijdag in Harelbeke of zondag in Wevelgem winnen, is het niet meer van moeten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Maar dan mag het natuurlijk wel nog altijd.” Patrick Lefevere was goedgemuts­t na de zege van Viviani in De Panne, maar zijn honger blijft groot. “Nu begint het echte werk. We zullen eens bewijzen dat we niet enkel de kampioenen van de kleine koersen zijn.” Over de 17 zeges

Ondertusse­n tellen de wolven van Patrick Lefevere zeventien overwinnin­gen: op de vooravond van de Record Bank E3 Harelbeke precies hetzelfde aantal als vorig jaar. Dit keer behaald door acht verschille­nde coureurs. De zilvervos beweert dat hij niet achterover valt van dat aantal. “Veel mensen hadden dit niet verwacht, hé. Maar ik wel. Als ik bepaalde media mocht geloven, dan kon ik maar beter dit seizoen de boeken dichtklapp­en. Boonen, Kittel, Trentin, Martin, De la Cruz, Brambilla en Bauer: allemaal weg. Natuurlijk had ik graag bepaalde mensen aan boord gehouden, maar mijn budget heeft grenzen. We weten heus wel waar we mee bezig zijn.”

Al werd hier en daar al opgemerkt dat het vooral koersen zijn van de continenta­le circuits die momenteel in de pocket van de West-Vlaming steken. (grijnst) “Ja, de kampioen van de kleine koersen, hé. Al hebben we met Viviani (Tour Down Under, Abu Dhabi

Tour, red.) en Hodeg (Ronde van Catalonië,

red.) toch al drie WorldTourk­oersen gewonnen. Uitgezonde­rd het Belgische openingswe­ekend was het in eigen land overal raak. Fayt-leFranc: Terpstra, Dwars door WestVlaand­eren: Cavagna, Nokere Koerse: Jakobsen, Handzame Classic: Hodeg en Brugge - De Panne: Viviani.

Over de echte klassieker­s

Alleen tikte de teller niet aan in Parijs - Nice, Tirreno - Adriatico en Milaan Sanremo. Daar is de oude krijger zich goed van bewust. “Ik volg Viviani als hij zegt dat hij een fout maakte in de sprint op de Via Roma. Al zijn zeges pakte hij door van achteruit te sprinten, maar na 300 kilometer én met Nibali voor zich was dat toch even an- ders. En Philippe Gilbert had een slechte dag. Bon, het zij zo.” “Vrijdag begint het echte werk. Voor

Phil, Zdenek Stybar, Niki Terpstra en Yves Lampaert breekt de periode van de waarheid aan. Ze kunnen niet achteruit. Geen medelijden. Met het mes tussen de tanden. Ik wil dat ze opnieuw offensief koersen en niet zo’n

fausse-queue maken als vorig jaar in

Wevelgem (toen Terpstra het met Sagan aan de stok kreeg en uiteindeli­jk Keukeleire met winnaar Van Avermaet

wegreed, red.). Vorig jaar won Van Avermaet er drie van de vier. Dan heb je weinig andere winnaars. Al stel ik vast dat Greg nu ook zegt dat hij dit weekend al tevreden is met een dichte plaats... Het is simpel: als je Harelbeke vast hebt, komt een andere, grotere overwinnin­g soms gemakkelij­ker.”

Over zijn crèche

Met zijn vier kopmannen, aangevuld met de helpers Keisse, Declercq en Sénéchal, trekt Lefevere in de Record Bank E3 Harelbeke een ander blik renners open dan gisteren in Brugge De Panne. Ervaren en oudere renners die hun sporen op dit terrein al hebben verdiend. De crèche wordt dan weer gedeelteli­jk ingezet in andere koersen, zoals de Scheldepri­js. “Ik ben vooral heel blij dat mijn investerin­g in de jeugd voor de volle honderd procent rendeert. Ik denk dat we de basis hebben gelegd voor de toekomst. Neem die Fabio Jakobsen. De Nederlande­r stapte na De Panne de autocar in en zei: Leuk, ik heb vijf koersen gereden en we hebben vijf keer gewonnen. Dat is de spirit die ik wil zien. Als we winnen en er zit er eentje te mokken op de bus omdat een andere renner van de ploeg won, dan zit het ertegen. Ik stel vast dat de schwung in de ploeg zit. Het is altijd leuker om zo naar dit eerste scharnierw­eekend te trekken.”

Patrick Lefevere CEO QuickStep Floors “Voor Gilbert, Terpstra, Stybar en Lampaert breken nu de weken van de waarheid aan. Geen medelijden.”

Over zijn topscorer Viviani

De Italiaan was eerst niet voorzien voor Gent - Wevelgem, maar nood breekt wet. “Gaviria zou heel de Vlaamse campagne doen, maar door Fernando’s handbreuk is Elia een handig alternatie­f. Hij vindt het zelf top dat hij Wevelgem kan rijden. En ik ben blij dat ik bij Viviani heel snel heb gehandeld. Hij was zo goed als rond met UAE-Team Emirates, maar toen hij hoorde dat Alexander Kristoff eraan kwam, was hij in zijn gat gebeten. Ik ben er onmiddelli­jk opgesprong­en. Het is een onderschat­te topsprinte­r. Gent - Wevelgem is voor hem niet bepaald gemakkelij­k, maar raakt hij over de Kemmel, dan weet je maar nooit.”

 ??  ??
 ??  ?? Patrick Lefevere. FOTO PHOTO NEWS
Patrick Lefevere. FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium