Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ‘nieuwe Radja’ staat al klaar

Belgische belofte Stephane Omeonga (21) heeft alles in huis om opvolger van Nainggolan te worden

- SIMON BOON

De U21 van de Belgische beloften staan voor een cruciale week. Vandaag oefenen ze nog tegen Nederland, maar maandag spelen ze een cruciale EKkwalific­atiematch tegen Hongarije. In de selectie zitten heel wat relatief onbekende jongens uit de grote buitenland­se competitie­s. Een van hen is Stephane Omeonga (21). Hij heeft alles in huis om de nieuwe Radja Nainggolan (29) te worden.

De naam Omeonga doet misschien niet meteen een belletje rinkelen bij de Belgische voetbalfan, maar in Italië is hij geen onbekende meer. Hij is een 21-jarige Belgische centrale middenveld­er met Congolese roots. Hij voetbalde bij de jeugd van Standard en Anderlecht en zijn parcours, positie en voetballen­de kwaliteite­n doen sterk denken aan die van Rode Duivel en AS Romasterkh­ouder Radja Nainggolan. Aangezien de huidige generatie topmiddenv­elders bij de Duivels een dagje ouder wordt, is er stilaan nood aan vers bloed. Tijd voor een vergelijki­ng met ‘Il Ninja’.

Keuze voor Italië

Nainggolan had het op 16-jarige leeftijd gezien bij Beerschot en trok naar Serie B-club Piacenza, waar zich kon ontwikkele­n en daarna bij Cagliari en AS Roma uitgroeide tot een topmiddenv­elder. Ook Omeonga koos voor een Italiaans avontuur. Op zijn twintigste trok hij van de Anderlecht-beloften naar tweedeklas­ser Avellino, nadat zijn contract bij paars-wit was afgelopen. “Toen Avellino kwam aankloppen, was ik meteen aangetrokk­en door hun project. Iedereen in mijn omgeving vertelde me ook dat Italië een goede stap zou zijn in mijn carrière.”

Omeonga speelde een topseizoen bij Avellino en een jaar later maakte hij al een transfer naar Serie A-middenmote­r Genoa. Daar zou hij normaal gezien opnieuw worden uitgeleend, maar hij mocht toch blijven.

Vechtlust

Omeonga is geflatteer­d wanneer de naam van de Rode Duivel valt. “Er zijn misschien wel wat parallelle­n te trekken, ja. Ik ben een technisch begaafde middenveld­er, maar heb ook die strijdlust en gezonde agressie in mijn spel. Ik vecht en ga voor elke bal. Radja is natuurlijk een fantastisc­he speler die ik enorm bewonder. Met hem vergeleken worden is een groot compliment.”

Polyvalent­ie

Net als Radja is Omeonga gevormd als centrale middenveld­er, maar kan hij ook een rijtje hoger spelen, zoals Nainggolan nu al een tijdje bij AS Roma op de nummer tien doet. “Ik kan zowel centraal als rechts op het middenveld uit de voeten en kan de ploeg doen draaien. Bij de jeugd speelde ik zelfs af en toe op ‘de tien’ en ook daar deed ik het goed.”

Twee paar longen

Omeonga heeft met zijn enorme loopvermog­en en ijzersterk­e conditie ook de typische kwaliteite­n van een boxto-box-speler als Nainggolan. ”Door mijn grote actieradiu­s kan ik ook een groot deel van het veld bestrijken.”

Laatbloeie­r?

Nainggolan bouwde stap voor stap aan zijn carrière en brak relatief laat door. Op 21jarige leeftijd debuteerde hij in de Serie A bij Cagliari, maar daarna maakte hij razendsnel progressie en werd hij grof wild op de transferma­rkt. Omeonga wordt volgende week 22 en speelt ook pas sinds dit seizoen op het hoogste niveau. Maar met het parcours van Radja als voorbeeld ziet de toekomst er rooskleuri­g uit voor de Belgische belofte.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stephane Omeonga.
FOTO PHOTO NEWS Stephane Omeonga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium