Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een amputatie was voor mij nog de enige oplossing”

Gitte Haenen probeert in ‘Vandaag Over Een Jaar’ triatlon af te werken op één been

- TOM VETS

Gitte Haenen (31) is vanavond te zien in ‘Vandaag Over Een Jaar’ op Eén. Haar doel? Een triatlon uitdoen. Detail: Gitte, die aan thaiboksen deed, liet na een jarenlange lijdensweg in 2016 een been amputeren.

“In de zomer van 2010 kreeg ik tijdens een training thaiboksen een trap op mijn knie in plaats van op mijn bil”, vertelt Gitte. “Ik probeerde overeind te komen, maar viel meteen om. In het ziekenhuis stuurde ze me naar huis met een pijnstille­r omdat ze dachten dat het niet ernstig was.”

Later werd een afscheurin­g van de voorste kruisband vastgestel­d, maar alarmerend was dat nog niet. “Er volgde een operatie en na drie maanden revalidere­n zou ik weer de oude zijn. Maar een halfjaar later was ik nog aan het sukkelen. Ik kon mijn been niet strekken, er was littekenwe­efsel aan het groeien en een tijdens de operatie geplaatste kram was aan het bewegen.”

Nadien volgden nog eens zeven operaties om het probleem op te lossen – zonder resultaat. “De artsen vertelden me dat er niks meer aan te doen was. Behalve gaan bidden in Lourdes. Mijn toestand was toen vreselijk. Ik had extreme spierkramp­en die soms uren duurden. Mijn lichaam was op. Ik was sportleerk­racht en deed nog interim-opdrachten, maar sleepte me door de dag. De medicatie putte me uit.”

Omdat haar levenskwal­iteit danig was aangetast, restte er Gitte nog één oplossing: amputatie. “Mensen verklaarde­n me voor gek, maar mijn directe omgeving begreep mijn beslissing. Zij zagen mijn lijdensweg en beseften dat het zo niet verder kon. De amputatie vond plaats in het UZA. “Ik was ten einde raad. Er waren wonden op het been die niet meer genazen, ik had de ziekenhuis­bacterie opgelopen… Gelukkig zag de arts meteen dat amputeren de enige oplossing was. Op 27 april 2016 is die operatie uitgevoerd.”

Na de amputatie was de pijn nog steeds niet verdwenen. Er bestaat immers zoiets als fantoompij­n. “Dat heb ook ik. Iemand wiens been is afgezet na een ongeval, zal zeggen dat hij veel last heeft van fantoompij­n. Maar in vergelijki­ng met de pijnen die ik jarenlang voelde, valt deze pijn goed mee. Het meest lastige is een gevoel van elektricit­eit in mijn been. Dat probeer ik via massage te verhelpen.”

Ondanks de amputatie wou Gitte het sporten nooit opgeven. “Daarom ook de wens om een triatlon mee te doen. Dat had ik laten weten aan de G-sportfeder­atie en zij bezorgden mijn gegevens aan het programma

Vandaag Over Een Jaar.”

Evident was de uitdaging niet. “Ik heb alles opnieuw moeten leren. In het voorjaar nam ik deel aan de 5 kilometer in Antwerpen, om te zien wat er haalbaar was. In het zwembad moest ik me over de gêne zetten om zonder prothese in het openbaar te verschijne­n.”

Of de triatlon daadwerkel­ijk lukte, is vanavond op Eén te zien.

Gitte Haenen

Deelnemer Eén-programma

‘‘In het zwembad heb ik me over mijn gêne moeten heen zetten om zonder prothese in het openbaar te verschijne­n.’’

 ?? FOTO VRT ?? Gitte Haenen.
FOTO VRT Gitte Haenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium