Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francis al 20 jaar leraar én hotelgast in college

In Sint-Michielsco­llege wonende pater is stilaan unicum in onderwijsl­andschap

- JAN BRYS

Norbertijn Francis Dierckxsen­s geeft al twintig jaar les in het Sint-Michielsco­llege en woont er ook. Daarmee is hij een unicum in ons land. De 82-jarige Jacques Adriaens gaf er 26 jaar les en woont ook nog in het college.

Volgens Francis Dierckxsen­s moet er in het Sint-Michielsco­llege in Brussel nog een inwonende pater lesgeven. Anderen kan hij zich niet voor geest halen. Beide paters fungeren in het Sint-Michielsco­llege ook als conciërge.

“De leerlingen weten dat wij hier wonen. Het gebeurt dus vaak dat ze aan het begin van een vakantie komen bellen met de vraag of ze hun vergeten spullen mogen komen halen. Andere scholen gaan dicht na de lesuren. Toen ik hier begon les te geven in 1998 waren er nog tien paters die hier lesgaven. Met de jaren werden de kamers vervangen door bureaus. Een gemeenscha­p die in een school woont, is toch iets speciaals”, zegt Francis Dierckxsen­s.

Jacques Adriaens is al jaren met pensioen, maar springt nog in wanneer het nodig is. “Ik doe geregeld het onthaal als er vergaderin­gen zijn en ik ben nog actief in de parochie van Mariaburg. Ik zie in de school steeds vaker oudleerlin­gen als leerkracht binnenstap­pen. Maar het wordt moeilij- ker om op hun namen te komen.”

Volgens Dierckxsen­s is de bescheiden Jacques zowat als enige op de hoogte van de elektricit­eit in het gebouw. “Jacques kent heel het gebouw. Eigenlijk is hij adviseur preventie en veiligheid. We moeten vaak een beroep doen op zijn kennis.”

Dierckxsen­s is al jaren geboeid door de geschieden­is van Brasschaat. “De menselijke verhalen interesser­en me. Wie heeft deze gemeente gemaakt tot wat ze nu is? Figuren als Henri de BailletLat­our zijn het bestuderen meer dan waard. Ook de geschieden­is van de school is boeiend. In 1931 werd begonnen met de bouw. Er waren hier heel wat braakligge­nde gronden en met de bouw van een school probeerde men jonge bezinnen aan te trekken. Maar het was oorspronke­lijk de bedoeling van de Norbertijn­en om hier een abdij te bouwen. De gemeen- te Brasschaat wou een school en kreeg haar zin”, zegt Francis.

Beide paters hebben heel wat leerlingen die intussen bekend zijn onder hun hoede gehad. “Zoals Jan Decleir, Dirk Van Mechelen, Eddy Bruyninckx, Philippe De Backer, Thomas Vermaelen, Felix Denayer, Tom Van Laere, Nele Somers en Oliver Symons en Simon Nuytten van Bazart.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Van links af: pater Jacques Adriaens, oud-collega Jef Van Osta en pater Francis Dierckxsen­s.
FOTO JAN BRYS Van links af: pater Jacques Adriaens, oud-collega Jef Van Osta en pater Francis Dierckxsen­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium