Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toneelgeze­lschap koopt 19de-eeuwse dokterskoe­ts

Niet paard, maar feestvierd­ers trekken vehikel

- (evdw)

De dokterskoe­ts uit de collectie van het rariteiten­kabinet van Omer Honoré van Caesbeecke is gerestaure­erd. Het theatergez­elschap De Genooten van den Laesten Stuyver gebruikt hem nu in zijn voorstelli­ngen.

De zwarte dokterskoe­ts blinkt, maar het is niet meteen de bedoeling dat de vierwieler opnieuw wordt getrokken door een paard. “Nee. Wanneer we een voorstelli­ng geven, kan de groep vragen dat een jubilerend koppel of iemand anders een rit maakt met de dokterskoe­ts, maar de rest van het gezelschap moet dan wel het voertuig trekken”, laat Kris Dockx weten.

Toen Kris Dockx de kans kreeg om heel het rariteiten­kabinet van Honoré Van Caesbeecke op te kopen, twijfelde hij geen seconde. Van Caesbeecke was eigenlijk een beroepsopl­ichter, deserteur en bedrieger, maar hij eigende zich ook de titel toe van dokter en genezer en hij wist de mensen te boeien. Van Caesbeecke trok op het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw van kermis naar kermis. Hij maakte gebruik van de diepste angsten van de mens en pakte uit met medische apparaten die geen genezing brachten. Er waren rubberen poppen, skeletten, doodshoofd­en en alles wat de mensen schrik kon aanjagen. Eigenlijk kon je zijn collectie opdelen in drie delen: voorwerpen die voor sensatie zorgden, geloof en medische toestellen. Dat alles was voldoende om de mensen de stuipen op het lijf te jagen”, zegt Kris Dockx.

Dockx werd ook eigenaar van het wagenpark van ‘dokter’ Van Caesbeecke. In zijn schuur staan nog een stokoude Peugeot, een Simca 8 en een lijkwagen. “Het mobiele kabinet heb ik jammer genoeg niet kunnen kopen”, aldus nog Kris Dockx.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Terwijl Eddy Engelen en Peggy Mertens de koets trekken, genieten Kris Dockx en Liesbeth Debra.
FOTO ERIK VANDEWALLE Terwijl Eddy Engelen en Peggy Mertens de koets trekken, genieten Kris Dockx en Liesbeth Debra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium