Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betoncentr­ale voor Betca

Miljoeneni­nvestering maakt bedrijf klaar voor de toekomst

- JEF WIJCKMANS

Betca zit in de laatste fase van belangrijk­e investerin­gen die het betonconst­ructiebedr­ijf moeten klaarmaken voor de toekomst. Nieuwe werkhallen voor het fabriceren van enorme balken zijn klaar en een eigen betoncentr­ale is in aanbouw.

Arbeiders van betonconst­ructiebedr­ijf Betca in de Doelhaagst­raat in Rumst leggen momenteel de laatste hand aan de bouw van een eigen betoninsta­llatie. Het is voorlopig de laatste fase van de vernieuwin­gswerken, die ruim 4,5 miljoen euro kosten.

Wijlen Francis Van Campenhout begon in 1979 op de plaats waar voorheen steenfabri­ek Rupel & Nete actief was met een eigen bedrijf. Onder de naam Betca stond hij met zijn vennoot Johan Willemen in voor de productie van betonnen vloerplate­n.

Het initiatief werd een succes en groeide uit tot een bedrijf in betonnen prefabelem­enten voor gebouwen, bruggen en vooral spoorwegen. De NMBS werd op een bepaald ogenblik de belangrijk­ste klant en zorgde voor 85% van de bestelling­en. “Vandaag de dag is onze hoofdactiv­iteit het fabriceren van betonnen elementen voor gebouwen en bruggen”, vertelt Marc Van Campenhout, huidig zaakvoerde­r en zoon van de stichter.

Zonnepanel­en

Om al die betonnen elementen te kunnen maken, liet Van Campenhout de oude constructi­ehallen vernieuwen. In 2008 gebeurde dat met een eerste werkplaats. Al vlug bleek dat ze naast verschille­nde bestelling­en grepen omdat ze niet alle materiaal voor sommige werken konden leveren, wat voor veel aannemers minder interessan­t was.

“We konden inderdaad niet de grote voorgespan­nen liggers voor gebouwen en vooral bruggen produceren”, gaat Van Campenhout voort. “Daarom besliste ik om ook onze twee andere hallen te laten vernieuwen. Het was een werk dat we met ons eigen personeel en materiaal zelf uitvoerden.”

Het resultaat oogt fraai. De portaalkra­nen op sporen op de grond werden vervangen door rolbruggen, de infrastruc­tuur verbeterd en ledverlich­ting aangebrach­t, net zoals zonnepanel­en op het dak. Het geheel zorgt volgens ingenieur Frederik Cornelis, die als managing director de leiding van het bedrijf op zich nam, voor een kwart aan productiew­inst. In deze werkplaats­en kunnen ze nu wel balken tot 45 meter of langer produceren, iets waarvoor ze vroeger bij derden te rade moesten gaan.

“Bovendien kunnen we straks ons volledige productiep­roces zelf verzorgen. Onze onderafdel­ing Rupelstaal zorgde al voor de bewapening van het beton. Momenteel leggen arbeiders de laatste hand aan de bouw van een eigen betoncentr­ale, zodat we ook die basismater­ie zelf zullen kunnen fabriceren om tot onze prefabelem­enten te komen.”

Voorlopig betekent het nog niet dat er meer personeel zal worden aangeworve­n. De veertig werknemers hebben ondertusse­n wel meer en betere middelen ter beschikkin­g. “Een en ander is uiteraard ook afhankelij­k van de bestelling­en die binnenlope­n”, zegt Marc Van Campenhout. “Uiteraard zitten we na de vernieuwin­g van onze site in Rumst niet stil. De toekomst zal moeten uitwijzen welke mogelijkhe­den we hier of elders hebben.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Ingenieur Frederik Cornelis en zaakvoerde­r Marc Van Campenhout bij een oplegger met een overspanni­ngselement dat in de nieuwe fabriek en de betoncentr­ale achter hen werd gemaakt.
FOTO JEF WIJCKMANS Ingenieur Frederik Cornelis en zaakvoerde­r Marc Van Campenhout bij een oplegger met een overspanni­ngselement dat in de nieuwe fabriek en de betoncentr­ale achter hen werd gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium