Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ammoniakle­k zet bedrijf op stelten

Brandweer hele dag in de weer bij CSM Bakery Solutions om productieh­al te verluchten

- THEO DERKINDERE­N

Bij het bedrijf CSM Bakery Solutions lag de productie gisteren stil door een ammoniakle­k. De brandweer was een groot deel van de dag in de weer om de productieh­al te verluchten en de vrijgekome­n dampen te vernevelen.

Dinsdagavo­nd waren er al problemen met een ammoniakle­iding in het bedrijf. “Het bedrijf stelde toen verhoogde waarden van ammoniak vast en legde de productie stil”, zegt brandweerk­apitein Ive Van den Eynde van de hulpverlen­ingszone Rivieren- land. “Woensdagoc­htend werden er opnieuw verhoogde concentrat­ies ammoniak gemeten en werd beslist om ook de hulp van onze diensten in te roepen.”

Ammoniak wordt bij CSM gebruikt voor de koelinstal­laties. Aan een van de leidingen ontstond een lek. “Om het bedrijf te betreden, gebruikten onze mensen adembesche­rming en er werden zelfs brandweerm­ensen met speciale chemiepakk­en ingezet. Het bedrijf dat instaat voor het onderhoud van de technische installati­es kwam de leiding herstellen.” Het was lang zoeken naar de oorzaak van het incident. Die werd uiteindeli­jk kort na de middag gevonden.

Voordat de herstellin­g kon starten, moest de druk van de leidingen worden gehaald. “We hebben de productieh­al met grote ventilator­en verlucht”, zegt Ive Van den Eynde. “Op het dak van de loods werden de vrijgekome­n ammoniakda­mpen met water verneveld. Zo sloegen we de ammoniakwo­lk neer en was er weinig geurhinder voor de buurt.”

Meetploege­n van de brandweer hielden de omgeving wel grondig in de gaten om er zeker van te zijn dat er geen hoge concentrat­ies ammoniakda­mpen neervielen. Voor de buurt was er geen gevaar. Alle bedrijven konden actief blijven en ook voor het verkeer van de A12 was er geen hinder.

Wie grote hoeveelhed­en ammoniak inademt, kan blijvende longbescha­diging oplopen. In ernstige gevallen kan het dodelijk zijn.

Gisterenna­middag werd gestart met de herstellin­g van de beschadigd­e leiding. Het bedrijf zou vandaag de productie al deels kunnen heropstart­en.

 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De brandweer was uren in de weer met de interventi­e.
FOTO THEO DERKINDERE­N De brandweer was uren in de weer met de interventi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium