Gazet van Antwerpen Stad en Rand

E-commerce goed voor 10 miljard euro

- DOMINIEK CLAES

Onlineshop­pen is ook vorig jaar blijven groeien. In totaal is er in ons land vorig jaar voor 10,05 miljard euro omzet gedraaid via het internet. Dat is een aangroei met 11% vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden bijna 87 miljoen aankopen online verricht. Dat meldt BeCommerce, de Belgische vereniging van bedrijven die actief zijn in e-commerce.

Via zijn Market Monitor brengt BeCommerce regelmatig de Belgische consumente­nmarkt voor e-commerce in kaart. Daarvoor wordt het gespeciali­seerde onderzoeks­bureau GfK ingeschake­ld, dat daarvoor verschille­nde databronne­n in stelling brengt. Onlinegame­n en wedden vallen buiten het bestek van de monitor, net zoals goederen die teruggestu­urd worden en dus uiteindeli­jk niet zijn aangekocht.

Vorig jaar is de e-commerce in ons land in waarde met 11% gestegen tot 10,05 miljard euro. Het voorbije jaar winkelden 8,4 miljoen Belgen minstens één keer online. Alles samen is dat goed voor 86,5 miljoen aankopen.

Rek eruit?

De vraag is of de grote groei van de e-commerce eruit is. Een groei met 11% blijft niet onaardig, maar de quantumspr­ongen van de voorbije jaren zijn duidelijk voorbij. In 2016 was e-commerce goed voor 16% van alle uitgaven. Vorig jaar was dat 17%, zo rekent GfK voor. 1% groei in marktaande­el dus. Ook het aantal Belgen dat minstens één keer per online shopt, stagneerde vorig jaar op 8,4 miljoen.

“Het klopt dat de grote groeicijfe­rs van de voorbije jaren er vorig jaar niet meer inzaten”, zegt Nicolas Hacquin, de webresearc­her en analist van BeCommerce. “Maar als we naar Nederland kijken, dat anderhalve keer groter is dan België, dan zien we dat de e-commerce daar tien keer groter is dan in ons land. Als België dat spoort volgt, dan wacht ons nog een spectacula­ire groei. In de dienstverl­ening (tickets, reizen, enzovoort) wordt in ons land nu al 63% van alle aankopen online verricht. Voor producten ligt dat op 9%. Daar verwachten we de sterkste groei. Zo zagen we vorig jaar de onlineaank­oop van voedingspr­oducten met 27% stijgen.”

Hinderniss­en

Voor de consument is het grootste voordeel van e-commerce het gemak om thuis iets te kunnen bestellen. Maar er zijn volgens BeCommerce ook hinderniss­en. Voor meer dan vier op de tien Belgen zijn de verzending­skosten een belangrijk nadeel. Ook de (lange) leveringst­ijd vormt vaak een hindernis. Bijna een op de vijf bestempelt het ontbreken van een vrije keuze over de leveringst­ijd als een probleem.

“Mensen willen meteen kunnen bestellen en willen dat aan huis geleverd krijgen wanneer zij het willen”, vat Nicolas Hacquin het gevat samen.

 ?? FOTO NIROWORLD - FOTOLIA ??
FOTO NIROWORLD - FOTOLIA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium