Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

F-16 (1)

In gans de discussie over de F-16 mis ik een belangrijk element. De Belgische luchtmacht vliegt met een versie van de F-16 uit 1979. Er zijn weliswaar verschille­nde updates geweest, maar het blijven versleten paarden van 39 jaar oud. Het is niet toevallig dat onlangs een Israëlisch toestel boven Syrië werd neergehaal­d, en iedereen herinnert zich ongetwijfe­ld de Palestijns­e piloot van een neergehaal­de F-16 die door IS levend werd verbrand. Er wordt nu met veel bombarie een rapport bovengehaa­ld waaruit zou blijken dat de Belgische F-16’s nog tot 2029 kunnen vliegen en volgens een tweede rapport zelfs tot 2044. Onze Belgische piloten zouden dus moeten gaan vliegen met toestellen tot die 50 of zelfs 65 jaar oud zijn. Een mogelijke vijand zal ze graag zien komen.

RENÉ DE RANTER, AARTSELAAR

F-16 (2)

Het is goed dat er een studie boven water is gekomen die de levensduur van de F-16 merkelijk verlengt. Een onderzoek ten grond komt de geloofwaar­digheid van de politiek ten goede. Wat niet goed overkomt is dat een persoon die op sterven na politiek dood was (Crombez) dit aanwendt om zich op te werpen als redder van het vaderland en minister Vandeput in een slecht daglicht te stellen op basis van halfslacht­ige “bewijzen”. Hoe komt een (interne) mail van Defensie bij Crombez?

LUC VANDEWOUDE, ZOERSEL

Raad voor de Journalist­iek: klacht over identifica­tie Syriëstrij­der ongegrond

De Raad voor de Journalist­iek heeft een klacht van de vader van een Syriëstrij­der tegen Gazet van Antwerpen en GVA.be ongegrond verklaard. De man zit gevangen in een kamp in Syrië nadat hij zich had overgegeve­n aan de Amerikaans­e troepen. Klager vindt dat de krant zijn volledige naam en foto niet had mogen publiceren. De Raad is van oordeel dat dat wel mocht, omdat het artikel van gewichtig maatschapp­elijk belang is en omdat de zoon zelf bedreiging­en uitte via sociale media. Bovendien kunnen die bedreiging­en een gevaar vormen voor de samenlevin­g, wat identifica­tie mee kan rechtvaard­igen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium