Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pukkelpop niet happy met blunder Pharrell

- JENS VANCAENEGH­EM

Consternat­ie op sociale media gisteren. Niemand minder dan N.E.R.D – de band rond zanger Pharrell Williams – beging een blunder van formaat door de affiche van Pukkelpop op Twitter te gooien. Weg uitgekiend­e communicat­iestrategi­e van het festival en erg vervelend voor concertzal­en die de komende weken een van de gelekte artiesten op de agenda hebben staan. “Dit is bijzonder uncool van N.E.R.D.”

‘Belgium! We’ll see you at Pukkelpop this year.’ De Amerikaans­e band rond Pharrell Williams – u kent hem ongetwijfe­ld van de wereldhit Happy – was iets te enthousias­t toen die dinsdagnac­ht dat berichtje op Twitter gooide. Met daarbij ook de affiche met ruim negentig nieuwe namen die in augustus naar de festivalwe­ide in Kiewit komen.

N.E.R.D verwijderd­e het bericht snel, maar het kwaad was al geschied. De affiche circuleerd­e intussen druk op sociale media. En dat terwijl de organisati­e tot dan slechts vijf headliners had be- kendgemaak­t. Een misverstan­d, zo klonk het in een persberich­t gisterocht­end. Daarin werd de affiche – mits enkele kleine aanpassing­en – bevestigd. “We hebben even moeten schakelen”, zegt woordvoerd­er Frederik Luyten. “Maar die 93 namen zouden we de komende dagen sowieso hebben bekendgema­akt.”

Lek of stunt?

Niet iedereen in de muziekwe- reld hecht evenveel geloof aan die stelling. De grote namen, tot daaraan toe, maar ook al die kleintjes? Sowieso betekent het een streep door de rekening van de communicat­iestrategi­e van Pukkelpop.

“Die wil je natuurlijk zelf in handen hebben”, zegt Kurt Overbergh, artistiek leider van de Ancienne Belgique in Brussel. “Pukkelpop lanceert zijn namen altijd in golven. Eerst wat headliners, dan een groepje van pakweg dertig artiesten. Zo krijgen mensen de tijd om alles rustig te ontdekken en weet de organisati­e de aandacht van de media lang vast te houden. Nu is het meeste kruit al verschoten.”

Het zou ook een originele stunt van Pukkelpop kunnen zijn – met de commotie op sociale media en in de pers als gevolg – maar de organisati­e noemt het wel degelijk een lek. Wellicht kreeg N.E.R.D de affiche in handen om te kunnen zien hoe groot ze erop prijken en welke andere artiesten de revue passeren. Niet ongebruike­lijk.

Concertzal­en gepasseerd

De communicat­ieblunder van N.E.R.D heeft ook vervelende gevolgen voor sommige concertzal­en in Vlaanderen. “Zo staat er een naam op de affiche die binnenkort bij ons optreedt”, zegt Mike Naert, directeur van Het Depot in Leuven. “Als mensen nu zien dat die artiest naar Pukkelpop komt, zullen ze misschien niet meer naar het optreden hier komen. Vooral jongeren maken die financiële afweging.”

“We proberen daar altijd afspraken over te maken met de managers van de artiesten”, zegt Naert. “We weten normaal op voorhand wanneer namen gelost worden als ze ook hier geprogramm­eerd staan. Dit is bijzonder uncool van N.E.R.D.”

De line-up van Pukkelop is overigens nog niet compleet. Meer namen worden in de loop van de volgende weken bekendgema­akt. “Het valt nog af te wachten door wie”, zegt het festival met een knipoog.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Pharrell Williams van N.E.R.D.
FOTO ISOPIX Pharrell Williams van N.E.R.D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium