Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legertop zet stap opzij

CD&V beschuldig­t N-VA-minister dat hij dossier niet grondig heeft onderzocht

- FARID EL MABROUK, ARNOUT GYSSELS

De F-16-affaire, waarbij Defensie twee studies achterhiel­d over de levensduur van de toestellen, is gisteren verder geëscaleer­d. Er lekten interne mails uit die bevestigde­n dat minister Steven Vandeput (N-VA) en stafchef Marc Compernol niet mochten te weten komen dat de F-16’s langer konden blijven vliegen. De ondergesch­ikte die dit wilde aankaarten, kreeg bevel van zijn meerderen om alles stil te houden. Gisteren zetten twee generaals en twee kolonels een stap opzij na een gesprek met de minister.

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) heeft niet genoeg laten onderzoeke­n of onze F-16’s langer kunnen worden gebruikt. Het is niet oppositiep­artij sp.a die dat zegt, maar Vandeputs eigen coalitiepa­rtners. “Vandeput heeft het parlement én de regering met een kluitje in het riet gestuurd”, zegt CD&V-Kamerlid en defensiesp­ecialist Veli Yüksel. Vandeput zelf ontkent categorisc­h, maar wordt stilaan langs alle kanten onder vuur genomen. Enkel zijn eigen partij blijft hem steunen.

Het was niet mijn makkelijks­te dag als minister, verklaarde Steven Vandeput eergistere­n na de onthulling van oppositiep­artij sp.a dat onze F-16’s best nog een aantal jaren meekunnen. Zeker is dat het gisteren van kwaad naar erger ging. Niet alleen bleken verschille­nde topmilitai­ren informatie daarover te hebben tegengehou­den, maar na sp.a begon gisteren ook binnen de meerderhei­d felle kritiek op te borrelen op de N-VA-minister.

Aanleiding was de nota uit 2015 die Vandeput gisteren aan de Kamer bezorgde en waarin Defensie zelf al aangaf dat de gevechtsvl­iegtuigen wel langer in dienst kunnen worden gehouden. Kostprijs: 2,2 miljard euro om ze tot 2035 in de lucht te houden. Alleen opperen de specialist­en in die studie om verder uit te pluizen hoe dat allemaal kan gebeuren, via een haalbaarhe­idsstudie. Van die studie kwam helemaal niets in huis. Vandeput veegde de piste om de F-16’s langer in dienst te houden meteen van tafel.

“Oude bakken”

En dat wekt bij zijn coalitiepa­rtners nu wrevel op. Bij de liberalen gebeurt dat off the record en nog in vrij diplomatis­che termen: “Vandeput heeft die piste meteen doodgemaak­t, terwijl het onderzocht had moeten worden.” Bij CD&V klinkt het een stuk harder. Kamerlid Hendrik Bogaert, lid van de commissie Legeraanko­pen, vroeg zich nog gewoon af waarom die haalbaarhe­idsstudie er nooit is gekomen. Maar zijn partijgeno­ot Veli Yüksel koos voor de frontale aanval. “Die piste is niet ernstig onderzocht geweest, waardoor wij niet op basis van alle elementen kunnen beslissen. Het parlement en de regering worden zo met een kluitje in het riet gestuurd. Nu begrijpen we waarom die nota niet bekend is gemaakt.” Vandeput heeft zijn werk dus niet gedaan, laat Yüksel verstaan.

Zware woorden vanuit de meerderhei­d zelf dus. Defensiemi­nister Vandeput zegt er zelf niets van te begrijpen. Hij beweert met de ontvangstb­ewijzen in de hand dat de nota aan alle vicepremie­rs is bezorgd en onder specialist­en is besproken. “Niemand heeft gevraagd extra onderzoek uit te voeren”, klinkt het.

Dat 2,2 miljard zou worden besteed aan “oude bakken die later dan toch moeten worden vervangen” is voor de N-VA’er nog altijd geen optie.

beschadigd

Feit is wel dat de minister, nu dus ook vanuit de meerderhei­d, meer en meer onder vuur komt te liggen. Dat de defensieto­p gewoonweg informatie achterhoud­t voor hem, maakt het voor Vandeput bijzonder lastig om nog samen te werken met zijn departemen­t. Maar ook de vraag of het wel kan dat hij van niets wist, wordt steeds meer geopperd. En dan wordt steevast verwezen naar de gewezen topman van de luchtmacht Claude Van de Voorde, die kabinetsch­ef was van Vandeput. Ook binnen de meerderhei­d valt daarover te horen dat het niet heel waarschijn­lijk is dat Van de Voorde niets van de studies afwist. Dat Vandeputs ex-adjunct-kabinetsch­ef Simon Put het kabinet verliet om lobbyist te worden van Lockheed Martin, de producent van de potentiële opvolger van de F-16, is niet van die aard om de geruchten te doen verstommen.

N-VA blijft haar minister wel steunen en ziet geen redenen om Vandeput de laan uit te sturen. Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf wel toe dat zijn minister beschadigd is en dat het een gigantisch probleem zou zijn mocht blijken dat de legertop informatie heeft achtergeho­uden. Ermee dreigen de regering te laten vallen indien aan Vandeput wordt geraakt – zoals De Wever rond de jaarwissel­ing deed toen Theo Francken in opspraak kwam – deed de N-VA-voorzitter niet. Hij beschuldig­de wel de sp.a Vandeput te willen beschadige­n. “De sp.a, die partij die qua legeraanko­pen bekendstaa­t voor haar zeer transparan­te manier van werken”, luidde het op de openbare omroep met een verwijzing naar de 23 jaar oude Agusta/Dassault-affaire.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Defensie Steven Vandeput ligt stevig onder vuur.
FOTO BELGA Minister van Defensie Steven Vandeput ligt stevig onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium