Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste clash tussen De Wever (N-VA) en Van Besien (Groen)

“Hopen dat een coalitie met Groen niet moet” “Helemaal eens. Onze agenda: zonder N-VA”

- SACHA VAN WIELE

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gaat er alles aan doen om niet in coalitie te moeten gaan met Groen. Groen-lijsttrekk­er Van Besien zegt hetzelfde over N-VA. Het is een van de weinige punten waar beiden het over eens zijn tijdens een eerste verkiezing­sdebat.

Burgemeest­er en N-VA-lijsttrekk­er Bart De Wever en Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien gaan op uitnodigin­g van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een eerste keer met elkaar in debat. Het thema is vastgoedon­twikkeling. Al bij het begin is duidelijk dat het water tussen beide heren zeer diep is.

De Land Invest-rel van vorig najaar blijkt nog lang niet vergeten en vergeven. Groen diende in november een klacht in bij het Antwerpse integritei­tsbureau naar aanleiding van het bezoek van De Wever en enkele schepenen aan het verjaardag­sfeestje van bouwpromot­or Erik Van der Paal (Land Invest), omdat ze op die manier een schijn van partijdigh­eid zouden hebben gewekt. De klacht werd verworpen, maar de heisa rond de Antwerpse stadsontwi­kkelingsdo­ssiers blijft blijkbaar voor wrevel zorgen.

In zijn visie op de toekomstig­e ontwikkeli­ng van de stad Antwerpen zet De Wever al direct de toon. “In Antwerpen is de afgelopen jaren veel geïnvestee­rd, ook door de privésecto­r”, zegt de burgemeest­er. “Sommigen vinden dat spijtig.”

20.000 nieuwe woningen

Van Besien beseft dat hij met een zaal vol projectont­wikkelaars en ondernemer­s uit de vastgoedse­ctor geen thuismatch speelt en probeert te paaien. “Antwerpen heeft nood aan 20.000 nieuwe woningen om de bevolkings­groei te kunnen opvangen”, zegt hij. “Ja, u gaat nog job hebben als wij aan de macht zouden komen. We gaan de handen in elkaar moeten slaan op een commerciee­l verantwoor­de manier.”

Bij de start van het rechtstree­kse debat wordt de toon nog scherper. Zeker als de beschuldig­ingen van verwevenhe­id tussen het stadsbestu­ur en de projectont­wikkelaars ter sprake komen.

“Ben ik niet eerlijk?”

“Ik ben openlijk van corruptie beschuldig­d”, zegt De Wever. “Dat was niet aangenaam. Er werd vooral veel mist en rook verspreid. Dat pik ik niet. De man die naast mij zit is daar verantwoor­delijk voor. Ik ga dat nooit vergeten en vergeven.”

Van Besien vindt dat de aanval de beste verdedigin­g is en richt zich tot de zaal. “U moet niet altijd alles geloven wat de burgemeest­er zegt. Ik heb hem nooit beschuldig­d van corruptie.”

De Wever probeert om Van Besien uit balans te brengen. “Zegt u nu dat ik niet eerlijk ben?”

Van Besien gaat daar niet op in. “Er is geen bewijs van gesjoemel of corruptie. “Wij stellen ons alleen een aantal vragen in de dossiers rond de Slachthuis­site en de

Linz Tower”, zegt hij.

In alle dossiers is volledige transparan­tie gegeven, antwoordt De

Wever. Alle vergunning­en zijn ter beschikkin­g gesteld voor wie geïnteress­eerd is. De houding van de burgemeest­er toont duidelijk aan dat het nooit meer goedkomt tussen hem en Van Besien. De Wever friemelt met de vingers van zijn rechterhan­d en onderbreek­t geregeld zijn opponent.

Meer fiets, minder auto

Op het vlak van mobiliteit hebben beiden dezelfde doelstelli­ng, maar de manier om die te bereiken verschilt. “Als we gezinnen naar de stad willen halen, dan moeten we zorgen dat ze hun wagen ook in hun buurt kunnen parkeren”, zegt De Wever. “Wij gaan de mensen er wel toe verleiden andere vervoersmi­ddelen te kiezen, zoals de fiets. Maar in tegenstell­ing tot andere partijen willen we mensen niet dwingen. Wij zijn niet anti-wagen.”

Van Besien: “Ook wij zijn niet anti-wagen, maar wij willen wel andere vervoersmi­ddelen bevoordele­n door de infrastruc­tuur aan te passen. De ruimte in de stad is nu eenmaal beperkt. Jonge gezinnen vragen een veilige en groene woonomgevi­ng. De hoge autodrukte in de stad is een belangrijk­e drempel voor jonge gezinnen om naar de stad te komen.”

Meir verbonden met Wetstraat

Ook de Oosterweel­verbinding komt aan bod. De Groen-lijsttrekk­er vreest dat de financieri­ng van het project achterwege blijft. Na twintig jaar is er dankzij deze regering en dit stadsbestu­ur een doorbraak, benadrukt De Wever. “Ik heb twee regeringen op poten moeten zetten om een doorbraak te krijgen. De investerin­gen zijn beslist beleid. Zonder mijn invloed in Brussel, was dat misschien nul geweest. Sommigen beweren nu dat de Meir verbonden is met de Wetstraat. Ik ga dit nooit bevestigen, maar ook niet ontkennen.”

“Is dit nu een dreigement”, vraagt Van Besien. “Als je niet op mij stemt, komt er geen geld meer uit Brussel.” De burgemeest­er reageert rustig: “Dit is geen dreigement, dit is gewoon een schets van de situatie.”

Maar er waren ook punten waarin beide protagonis­ten elkaar schoorvoet­end vonden. Zo wijst burgemeest­er De Wever erop dat de aanleg van meer groen en parken al beslist beleid is van dit stadsbestu­ur. “En die projecten nemen we zelfs mee. Dank daarvoor”, zegt Van Besien.

Grote kloof

Op de vraag of een coalitie tussen N-VA en Groen in Antwerpen tot de mogelijkhe­den behoort, waren beiden eensgezind.

“Het is uiteindeli­jke de kiezer die wikt en weegt”, zegt De Wever. “Ik hoop dat de uitslag zo is dat een coalitie met Groen niet moet, maar ik ga de stad ook niet onbestuurb­aar maken.”

Van Besien:

“Ook hier ben ik het helemaal eens met de burgemeest­er. Onze agenda is een coalitie zonder

N-VA.”

Bart De Wever Burgemeest­er, lijsttrekk­er N-VA “Ik ga de stad niet onbestuurb­aar maken, maar hoop dat de uitslag zo is dat een coalitie met Groen niet moet.” Wouter Van Besien Lijsttrekk­er Groen “Ik ben het helemaal eens met de burgemeest­er. Onze agenda is een coalitie zonder N-VA.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “Is dit nu een dreigement? Als je niet op mij stemt, komt er geen geld meer uit Brussel”, vraagt Van Besien. De Wever: “Dit is geen dreigement, dit is gewoon een schets van de situatie.”
FOTO JAN VAN DER PERRE “Is dit nu een dreigement? Als je niet op mij stemt, komt er geen geld meer uit Brussel”, vraagt Van Besien. De Wever: “Dit is geen dreigement, dit is gewoon een schets van de situatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium