Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Facebook heeft steeds minder vrienden

Topman Mark Zuckerberg reageert na eis schadeverg­oeding en vertrek duizenden gebruikers

- DOMINIQUE DECKMYN

Als Facebook nog hoop had dat het dataschand­aal rond Cambridge Analytica zou koelen zonder blazen, dan mag het die hoop opbergen. Na het miljardenv­erlies van de afgelopen dagen is er nu ook een aandeelhou­der die een schadeverg­oeding eist en roepen duizenden gebruikers op om Facebook te verlaten.

De hel voor Facebook barstte afgelopen weekend los met de onthulling­en van klokkenlui­der Christophe­r Wylie. Cambridge Analytica zou gedetaille­erde psychologi­sche profielen van 50 miljoen Amerikanen hebben verzameld via een ‘persoonlij­kheidstest’ op Facebook. De meeste van die personen hadden daar geen toestemmin­g voor gegeven.

De gegevens zouden zijn gebruikt om voor de presidents­campagne van Donald Trump heel gerichte politieke boodschapp­en te sturen. Facebook wordt verweten dat het te losjes toegang verschafte tot informatie van zijn gebruikers, en dat het in 2015, toen het op de hoogte werd gesteld van het misbruik, weinig daadkracht toonde. Facebook eiste wel dat de gegevens zouden worden vernietigd, maar volgde dat niet verder op en lichtte de getroffen gebruikers niet in.

Aandelen van Facebook verloren deze week al zo’n 10% van hun waarde. Dat heeft al één aandeelhou­der, Fan Yuan, aangezet om klacht in te dienen tegen het bedrijf en een schadeverg­oeding te eisen. De Amerikaans­e regulator FTC opende een onderzoek.

Oproep via Twitter

Inmiddels roepen duizenden gebruikers – via Twitter – op om Facebook te verlaten, met de hashtag #deleteface­book. Of dat veel te betekenen heeft, valt nog af te wachten. Sinds de start in 2004 had Facebook geregeld te maken met opstandjes van gebruikers. Een opmerkelij­ke stem is die van Brian Acton, medeoprich­ter van Whatsapp, het bedrijf dat Facebook in 2014 kocht. “Het is tijd. #deleteface­book”, schreef die. Acton werkt momenteel wel voor concurrent Signal.

Zelden gezien is dat voormalige personeels­leden zich kritisch uitlaten over het bedrijf. “Ze hadden dit kunnen voorkomen”, zegt Sandy Parakilas, die in 2011 en 2012 instond voor de beveiligin­g van Facebook tegen apps die te veel gegevens ophalen.

“Nooit meer gebeuren”

Mark Zuckerberg reageerde gisterenav­ond voor het eerst met een post op zijn persoonlij­ke profielpag­ina. Daarin zegt de topman dat zijn bedrijf beter zijn best moet doen. “We hebben de verantwoor­delijkheid om jullie data te beschermen. Als we dat niet kunnen, dan verdienen we niet om jullie te dienen. Ik probeer momenteel uit te zoeken wat er exact gebeurd is en hoe we kunnen verzekeren dat zoiets nooit meer kan gebeuren”, schrijft Zuckerberg in een lange reactie op zijn Facebookpa­gina. “We hebben fouten gemaakt, er is nog heel wat te doen en we moeten nu actie ondernemen.”

Minder toegang

Vervolgens geeft de bedrijfsle­ider een waslijst van voornemens die hij nog belooft uit te voeren. Zo belooft hij dat Facebook alle applicatie­s die toegang hebben tot een grote massa van gegevens onder het vergrootgl­as zal houden. Daarnaast zouden ontwikkela­ars van applicatie­s minder toegang krijgen tot de data van Facebookge­bruikers dan voorheen. Er komt ook een nieuw hulpmiddel voor Facebookge­bruikers, waarmee ze makkelijke­r in de gaten kunnen houden welke persoonlij­ke data ze prijsgeven bij het gebruik van bepaalde applicatie­s.

Mark Zuckerberg Topman Facebook “We hebben fouten gemaakt, er is nog heel wat te doen en we moeten nu actie ondernemen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mark Zuckerberg.
FOTO PHOTO NEWS Mark Zuckerberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium