Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FC Chemie

- HANS JACOBS

De kapitein heeft gesproken, voor het eerst. Of beter: de exkapitein, Dominique Monami, op wie een putsch werd gepleegd door enkele speelsters. Kunnen ze daarvoor sportieve crite ria aandragen? Neen, als enkel de resultaten tellen. Een (tennis)coach die voor het eerst sinds vijf jaar haar team weer bij de absolute wereldtop, de beste acht ter wereld, krijgt, heeft meer dan haar ding gedaan.

My way or the highway; wie het niet zint, mag vertrekken: in het voetbal gaat dat meestal zo, en heeft een coach die wint, altijd gelijk. Helaas werkt het zo niet in de Davis Cup of de Fed Cup, de ploegencom­petitie in het tennis. Het valt moeilijk te rijmen om tennissers, die dag in dag uit enkel aan zichzelf denken in een individuel­e sport, enkele keren per jaar samen te brengen om als ploeg te spelen. Dat is net de charme van de landentenn­iscompetit­ie, als de ploeg FC Chemie wordt gesticht, als op papier slappere tennissers in het ploegbelan­g gaan geloven, in een sfeer komen die ze boven zichzelf doet uitstijgen en tennissers van wie ze anders keer op keer verliezen in het individuel­e circuit, op hun doos geven. De ultieme voldoening van elke tenniskapi­tein.

Nóg moeilijker is een vrouwenten­nisploeg kneden. Johan Van Herck, Daviscupka­pitein en een optie als opvolger voor Monami, windt er geen doekjes om. Een mannenteam coachen, het ventenonde­relkaargev­oel, is een pak makkelijke­r dan een vrouwentea­m. Of met de woorden van Monami: “Vier speelsters, vier verschille­nde handleidin­gen.” Dat is constant op eieren lopen, woorden wikken en wegen, diplomatie voor gevorderde­n.

Je kunt Monami er niet van verdenken dat ze die theorie hoe een ploeg te vormen, niet on der de knie heeft: in haar job als bedrijfsco­ach doet ze niet anders dan coachen van, soms verschille­nde en tegengeste­lde karakters. Je kunt Monami er ook niet van beschuldig­en dat ze geen bal van tennis kent: ze was toptienspe­elster, tornooidir­ectrice, volgde het circuit. Vrouwen of mannenploe­gen, de basis blijft dezelfde: zonder eerlijkhei­d – zeggen wat je denkt in alle openheid en niet achter de rug – en vertrouwen is een coach gedoemd om te mislukken. Het probleem: dat moet van twee kanten komen. Anders is het niet FC Chemie, wel Sporting Rotte Appel(s). Om in het chemiejarg­on te blijven: dat begint te gisten, te gisten, en uiteindeli­jk te rotten. Dat begint met één appel, en uiteindeli­jk is de oogst België weer bij de wereldgroe­p naar de vaantjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium