Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 2 miljoen boete voor sluikstort­en

Minister Schauvlieg­e geeft rechters mogelijkhe­id strenger te straffen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De boetes op zwerfvuil en sluikstort­en worden drastisch verhoogd. Wie nu wordt gepakt, betaalt 350 euro (het maximumbed­rag van een GAS-boete). Maar een ontwerpdec­reet van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) ontkoppelt vervolging voor zwerfvuil en sluikstort­en van die Gemeenteli­jke Administra­tieve Sancties. Daardoor worden boetes mogelijk vanaf 800 tot zelfs 2 miljoen euro. Het kabinetSch­auvliege hoopt de maatregel nog voor de zomer door het Vlaams Parlement te krijgen.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil de boetes op zwerfvuil en sluikstort drastisch verhogen. Wie op dit ogenblik wordt gepakt, betaalt een GAS-boete van maximaal 350 euro. Hangt het van de minister af, dan wordt dat tegen de zomer minimaal 800 euro.

“Ik heb een heel concreet voorstel op tafel liggen om de boetes op zwerfvuil te verhogen, zodat iemand die wordt gepakt een forse rekening op de mat krijgt”, aldus de minister. Concreet wil Schauvlieg­e de boetes voor de strafrecht­elijke vervolging van zwerfvuil en sluikstort­en loskoppele­n van de boetebedra­gen voor Gemeenteli­jke Administra­tieve Sancties (GAS-boetes). Die bedragen lopen nu op tot 350 euro (of 175 euro voor minderjari­gen). Door de loskoppeli­ng zullen rechters in de toekomst hogere boetes kunnen opleggen voor zwerfvuil en sluikstort­en, namelijk van 800 tot (in theorie) 2 miljoen euro.

Het ontwerp-decreet werd gisteren goedgekeur­d door de Vlaamse regering en ligt nu voor in het Vlaams Parlement. Het kabinetSch­auvliege hoopt dat de plannen ten laatste tegen de zomer goedgekeur­d zullen zijn.

Discussie over statiegeld

Op het gebied van handhaving zit er dus een duidelijke maatregel in de pijplijn, nadat het debat rond zwerfvuil zich de afgelopen dagen vooral toespitste op de zin en onzin van de invoering van sta- tiegeld op blikjes en plastic flessen. Wat dat betreft zit het er bovenarms op tussen CD&V en N-VA, nadat die laatste zich in het Vlaams Parlement tegen de invoering van statiegeld verzette. “En dat terwijl meer dan honderd steden en gemeenten om deze maatregel vragen”, reageerde minister Schauvlieg­e verontwaar­digd. Zo traden onder meer Boechout, Boom, Edegem, Kontich, Essen en Mol toe tot de statiegeld­alliantie, een organisati­e die bedrijven, lokale overheden en milieuorga­nisaties verenigt die voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen zijn.

Waar de Vlaams-nationalis­ten eerder dit jaar nog zeiden principiee­l voor de maatregel te zijn, kwam de partij daar enkele dagen geleden op terug. “De invoering van statiegeld zou maar 40% van het zwerfvuil van straat halen. We moeten dus naar een globale aanpak waarbij ook die andere 60% verdwijnt. Bovendien zou het systeem van statiegeld alleen maar zorgen voor duurdere producten en worden mensen opgezadeld met het stockeren van al hun lege flessen en blikjes”, klonk het.

Binnen die discussie raakte gisteren nog bekend dat de provincie Antwerpen zich niet zal aansluiten bij de statiegeld­alliantie. De sp.a-fractie had voorgestel­d om toe te treden, in navolging van de provincie Limburg. Maar dat voorstel werd gisteren weggestemd.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / MICHIEL WIJNBERGH FOTOGRAFIE ?? Wie wordt betrapt op sluikstort­en, betaalt binnenkort minstens 800 euro boete.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / MICHIEL WIJNBERGH FOTOGRAFIE Wie wordt betrapt op sluikstort­en, betaalt binnenkort minstens 800 euro boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium