Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“OCMW-raad koos niet voor kandidaat met beste punten”

Politieke benoeming

- (jaa)

Gebeurde een recente benoeming van een sociaal assistente door het OCMW wel reglementa­ir? Waarnemend voorzitter Marleen Struyf (CD&V) zegt van wel. Open Vld spreekt van ‘verwerpeli­jke oude politieke cultuur’.

Onlangs werd een examen georganise­erd voor de invulling van de vacature. Dat examen bestond niet uit vergelijke­nde proeven. Slagen voor alle onderdelen was dus voldoende, waarna de OCMW-raad uit alle geslaagden ‘de meest geschikte’ kandidaat koos. De aanwezige leden waren het niet eens. De laureate haalde het met één stem verschil.

“De OCMW-raad heeft nu iemand anders verkozen boven degene die het beste resultaat behaalde tijdens de proeven”, aldus Hugo Jacobs, fractielei­der van oppositiep­artij Open Vld in de OCMW-raad. “De kandidaat met de beste punten, die bovendien al twintig jaar met volle overgave voor het OCMW werkt, wordt zonder verdere uitleg opzijgesch­oven. Dit is oude politieke cultuur waar onze fractie niet aan wenst deel te nemen. Het werkt bovendien verlammend voor de interne werking. OCMW en gemeente staan aan de vooravond van een moeizaam lopende integratie. De politiek heeft de taak haar medewerker­s warm te maken voor zo’n nieuw project. Wat er nu gebeurt, heeft het tegenoverg­estelde effect.”

Jacobs’ partijgeno­ot Olivier Verhulst haalde de omstreden benoeming aan in de gemeentera­ad. OCMW-voorzitter Leen Scholiers (N-VA) was niet aanwezig. Ze is ziek, volgens bepaalde bronnen als gevolg van de hetze. “Het klopt dat de stemming tot een klein verschil leidde, maar alles is reglementa­ir verlopen. Van een politieke benoeming is geen sprake”, aldus Marleen Struyf (CD&V). Zij zal het OCMW, dat duidelijk door zwaar weer gaat, op koers houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium