Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Saudi-Arabië? Perfecte keuze”

Vincent Kompany optimistis­ch over zijn rol op het WK en strategie van dit interlandl­uik

- MICHAEL VAN DAMME

Manchester City-verdediger Vincent Kompany (31) is al twee maanden blessurevr­ij. Al zal er door zijn fragiel spierstels­el altijd voorbehoud blijven, de hoop groeit dat hij op het WK een belangrijk­e rol kan vervullen voor de Rode Duivels. Achter het spreekgest­oelte deed de aanvoerder dat gisteren al. Van Damso tot de Saudi’s, hij tackelde alle actuele Duivelse thema’s. Over blessurevr­ees voor het WK

“Ik heb geen twijfels over mijn fitheid voor het WK in Rusland. Ik ken mijn fysieke situatie. Ik ken mijn verleden. Ik kan daarover volledig rationeel en objectief zijn, maar mijn attitude is om positief te denken. In mijn hoofd ga ik alle wedstrijde­n spelen en worden we wereldkamp­ioen. Ik snap dat mensen twijfels hebben. Iedereen met gezond verstand zou zo denken. Maar het is net omdat ik niet met dat gezond verstand denk dat ik hier zit. De voorbereid­ing is voor mij cruciaal. Als ik goed voorbereid aan die eerste match kan beginnen, zal het allemaal vanzelf lopen. Elke blessure maakt me wijzer, ook mijn laatste. Ze heeft het wederzijds­e begrip tussen mij en de trainer geholpen. Ik ben goed omringd en krijg veel steun van mensen die precies weten wat ze moeten doen. Mijn programma is altijd wat aangepast. Natuurlijk vind ik het plezanter om met de jongens op het veld te staan, maar soms werk ik apart in de gymzaal of train ik mijn lenigheid. (lacht) En ik heb deze week ook genoten van de yogasessie­s bij de Duivels.”

Over de andere WK-favorieten (die wél oefenen tegen toplanden)

“Ik vind het een heel goed idee om in deze fase van het seizoen, waar iedereen met zijn club cruciale matchen heeft, maar één interland te spelen en voor Saudi-Arabië te kiezen. We kunnen er een voordeel mee doen qua frisheid op het WK. Als ik het schema van mijn ploegmakke­rs Aguëro en Otamendi bekijk... Zij moeten met Argentinië tegen Italië spelen, dan tegen Spanje, dan met City tegen Everton, Liverpool, United, weer Liverpool en Tottenham, allemaal om de drie dagen. Onze keuze is een keuze van gezond verstand.”

“Er is niet één weg die de juiste is. Je kunt een WK aanpakken zoals de Duitsers, die in Brazilië een maand op vakantie waren en wereldkamp­ioen werden. Of je kunt het aanpakken zoals de Italianen of wijzelf op datzelfde WK: ons afbeulen om dan toch niet dezelfde resultaten te halen. Mijn persoonlij­ke mening leunt aan bij de aanpak die wij nu hebben. De focus moet liggen op kwaliteit in de trainingen. En daarnaast: no stress.”

Over het afvoeren van het WK-lied

“Ik heb gelachen met hoe alles is gelopen. Het is typisch. Alleen wij kunnen zo’n situatie creëren. Kijk, er zal altijd een debat zijn over artiesten en hun kunst. De waarheid is dat die gast (Damso, red.) zalen heeft doen vollopen en jongeren zijn albums kopen, dan is het niet aan ons om te beslissen of dat terecht is of niet. Het is een waardevol debat, maar hier gaat het over iets anders. Het is om te lachen dat men er niet op geanticipe­erd heeft dat dit zou gebeuren als de voetbalbon­d hem naar voor schoof als boegbeeld voor het WK. Ik zag het van ver aankomen. Waarom ik geen initiatief heb genomen? Ik heb al genoeg initiatiev­en genomen. (ironisch)

Ik heb ook wat bezigheden bij mijn club en moet ervoor zorgen dat ik fit op dat WK raak. Regel één is dat ik in de auto naar het WK-liedje of de artiest die het maakt moet kunnen luisteren met mijn pa, ma, grootouder­s en misschien mijn kinderen. Dan ben je op de goede weg om iemand te vinden die je land kan vertegenwo­ordigen.”

Over WK-premies en portretrec­hten

“Hoe meer premies Vincent Kompany krijgt, hoe beter. Want ik schenk ze voor de volle honderd procent aan het goede doel.”

Over zijn houdbaarhe­idsdatum bij de Rode Duivels

“Ik heb nog niet beslist of dit mijn laatste tornooi wordt. Ik ben vijftien jaar bij de nationale ploeg en ik zit vol ambitie voor het komende tornooi, dan ga je die beslissing niet op twee seconden nemen. Op het moment dat het voor mezelf duidelijk is, zal ik het aan iedereen laten weten. Ik moet eerst zeker zijn van mezelf.”

“Vijftien jaar geleden heb ik voorspeld dat dit mijn beste tornooi zou worden. Of het uitkomt, zullen we wel zien. Verdediger­s zijn op hun 32e meestal in de beste fase van hun carrière, ik wil daar ook voor mezelf in geloven. Dat ik tegen Arsenal een sprint won tegen de pijlsnelle Aubameyang? (lacht) Misschien had hij die dag iets verkeerds gegeten? Ik wil er niet te veel over praten, want dan zal hij mij de volgende keer sowieso onder de grond steken. Ik heb vroeger vaak zulke sprints gedaan, maar ervaring is voor een verdediger duizend keer belangrijk­er dan snelheid. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik na mijn blessures nog snel en wendbaar ben, maar er zijn zoveel andere kwaliteite­n die je kunt gebruiken. Nu speel ik meer op ervaring, dat is zalig. Mocht het fysiek mogelijk zijn, dan zou ik tot mijn 40e of 50e willen voetballen.”

Over de roep (van Kevin De Bruyne) om meer tactische duidelijkh­eid

“Je moet opletten om voort te gaan op vriendscha­ppelijke wedstrijde­n. Mijn advies is: kijk enkel naar de eerste 45 minuten. Na vijf of zes wissels is er nog weinig sprake van tactiek en organisati­e. Ik denk dat er in deze groep voldoende kwaliteit, ervaring en intelligen­tie zit om een collectief blok te vormen. De trainer zal aangeven wat zijn visie is en hoe er gespeeld moet worden. Ik denk dat die visie wel aanvaard zal worden door de spelers, maar daarna moeten we als volwassen groep nog een stapje verder zetten. Automatism­en kunnen er alleen maar komen als we onze koppen bij elkaar steken en aanvoelen wat ieders rol is. Die verantwoor­delijkheid ligt bij ons, de spelers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium