Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vader speelt emotioneel geladen wedstrijd driebanden tegen zoon

Zieke Gilbert blij dat hij na 34 jaar biljarten eindelijk uitkomt tegen zoon, zodat die moment kan koesteren

- BART ROGGEMAN

Een vader en zoon die een sportief duel uitvechten, dat zorgt altijd wel voor een speciale sfeer. Voor Gilbert De Backer (64) uit Haasdonk des te meer. Donderdag gaf hij in Hemiksem zijn zoon partij in het driebanden. “Het is de eerste, maar waarschijn­lijk ook laatste keer. Want ik ben ongeneesli­jk ziek”, zegt hij.

Gilbert De Backer, die afkomstig is uit Antwerpen, maar sinds een drietal jaar in Haasdonk woont, speelt al zo’n 34 jaar biljart. Sinds zes jaar legt hij zich toe op het driebanden in de Antwerpse Drieband Liga (ADL). Daarin treedt ook zijn in Wilrijk wonende zoon Johan (40) aan. Gilbert speelt bij biljartclu­b Sint-Margaretha in Wintam, Johan bij biljartclu­b Hemiksem in café ’t Wit Perdje. De kalenderma­ker wil dat in reeks C beide ploegen dit seizoen tegen mekaar uitkomen.

“Toen in september de reeksen bekend werden, waren het meteen twee data, van de heen- en terugmatch om in het rood in de agenda aan te kruisen en naar uit te kijken. Hoewel we beiden al jaren biljart spelen, is het de allereerst­e keer dat we tegen mekaar spelen”, vertelt Gilbert.

In de heenmatch in Wintam was Johan er niet bij. “Ik speel niet zo vaak mee omdat ik ook nog individuee­l in de KBBB-competitie speel. Maar deze match wilde ik voor geen geld missen. Gelukkig hebben we het kunnen regelen dat ik er deze keer wel bij kan zijn”, zegt hij.

“Mijn vader heeft mij leren biljarten. Hij speelde in de ploeg op zijn werk bij New Holland (Ford) en daar kwamen ze spelers tekort. Toen de ploeg stopte, zijn onze wegen in het biljart gescheiden. Dat ze na zo veel jaren weer samenkomen, zorgt voor een memorabel moment.”

De ziekte van Johans vader brengt extra emoties teweeg. “Ik kan niet meer genezen”, vertelt Gilbert. “Hoe lang ik nog heb, is een vraag. Dat ik dit nog kan meemaken, stemt me erg gelukkig. Als ik er later niet meer ben, kan mijn zoon deze bijzondere herinnerin­gen koesteren.”

De rust waarmee hij praat, verraden bij de man geen zenuwen voor de wedstrijd. Bij zoon Johan ligt dat anders. “De zenuwen gieren door mijn keel”, glimlacht hij. “De gedachte dat dit de eerste, maar ook laatste keer kan zijn, is heel emotioneel. In de KBBBcompet­itie heb ik al een keer de finale van de Beker van België gespeeld, maar zonder mijn vader was ik misschien wel nooit beginnen biljarten. Hij heeft mij gebracht tot waar ik nu sta. Dat is iets om te koesteren.”

Gilbert trekt laken naar zich toe

De heren zorgden tijdens de wedstrijd voor de nodige spanning. Vader Gilbert liep al snel uit tot 8-1, maar Johan zette een ste- vige remonte in. Met respectiev­elijk 15 en 17 punten om uit te spelen, eindigde de wedstrijd uiteindeli­jk op 15-15 waardoor Gilbert het laken dus naar zich toe trok. “Toen Johan een serie van zes maakte, werd het nog spannend. Maar dat maakte het net zo plezant. Het gaf ons veel stof tot nakaarten en ik hoop deze herinnerin­gen nog zo veel mogelijk te kunnen ophalen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Gilbert De Backer en zoon Johan. Het was gisteren de eerste en allicht ook enige keer dat de twee tegen elkaar moesten biljarten.
FOTO JORIS HERREGODS Gilbert De Backer en zoon Johan. Het was gisteren de eerste en allicht ook enige keer dat de twee tegen elkaar moesten biljarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium