Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ooit onaantastb­aar, nu opgejaagd wild

Het imperium van de Gupta-broers stort in

- PETER MIJLEMANS

Jaren waren ze heer en meester in Zuid-Afrika. De Gupta-broers, drie geïmmigree­rde Indische zakenlui, stelden er zelfs de ministers aan. Niets meer van dat nu: hun imperium stort in elkaar, en Zuid-Afrika, India en Canada maken jacht op het trio. Volgens schattinge­n zouden ze voor 465 miljoen aan verdachte financiële transactie­s hebben uitgevoerd en 2 miljard uit Zuid-Afrika hebben gesmokkeld. Het begin van het einde was een net iets te opzichtig huwelijksf­eest.

Op 30 april 2013 landt een gecharterd­e Airbus 330 uit India op de luchtmacht­basis Waterkloof, bij het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Aan boord tweehonder­d gasten, uitgenodig­d door de broers Gupta voor het huwelijk van nichtje Vega. Een escorte van de politie brengt hen naar een peperduur resort in Sun City. Het gebeuren slaat Zuid-Afrika met verstommin­g. Niet zozeer de pracht en praal, wel dat het gezelschap landt op Waterkloof. Die luchtmacht­basis mag niet gebruikt worden voor niet-militaire vliegtuige­n, met uitzonderi­ng door staatshoof­den en de paus. Het is symbolisch voor de status die de geëmigreer­de familie zich toeeigent.

In 1993, net voor de eerste democratis­che verkiezing­en, zijn de broers Ajay, Atul en Rajesh Gupta verhuisd van de Indiase Uttar Pradesh naar Zuid-Afrika. Ze zijn er klein begonnen met een computerbe­drijf. Tien jaar later telt hun imperium onder andere een mijnbedrij­f, een bouwfirma, een jachtresor­t, een krant, een tvnieuwsst­ation en een melkveehou­derij. Dat laatste bedrijfje – zo blijkt uit gelekte documenten in 2017 – kreeg jaren eerder miljoenen staatssubs­idies toegeschov­en die bedoeld waren om arme boeren te steunen. Het geld is op de rekening van Atul gestort via een witwascarr­ousel in Dubai. Het gerecht verdenkt de Gupta’s er ondertusse­n van dat die fondsen zijn gebruikt om de bruiloft in 2013 te betalen.

Vijf chef-koks

Sinds vorige maand zijn hun rekeningen bevroren en bankverric­htingen onmogelijk gemaakt. In totaal hebben negen firma’s die tot het imperium behoorden bij gebrek aan cash deze week de boeken neergelegd. De Canadese overheid heeft woensdag ook beslag laten leggen op een Bombardier-jet van 40 miljoen euro, aangeschaf­t met geld van een Canadese investerin­gsbank. En ondertusse­n loopt in India een grootschal­ig onderzoek naar witwasprak­tijken en het frauduleus vergaren van eigendomme­n. Mogelijk een honderdtal.

Zuid-Afrika heeft een internatio­naal aanhouding­sbevel uitgevaard­igd tegen Ajay. Toen ze de drie broers ruim een maand geleden wilden oppakken voor ondervragi­ng in Johannesbu­rg, bleken ze gevlucht. Vermoedeli­jk houden ze zich schuil in een luxevilla in Dubai. Geld en eigendom hadden en hebben de broers genoeg. Het nettovermo­gen van Atul wordt op 700 miljoen geschat. Naast hun onderduika­dres in de Emiraten en het voormalige huis van de zoon van Thatcher in Kaapstad, is er nog hun thuisbasis niet ver van Johannesbu­rg: een immens landgoed met vier riante gebouwcomp­lexen, geschat op een mooie 2,5 miljoen euro, waar – onder andere – vijf chef-koks

fulltime aan de slag waren.

2 miljard naar Dubai

Pas als Zuma in 2009 aan de macht komt, begint het hard te gaan voor de Indische broers. Ze hebben vooraf gezorgd voor de nodige contacten met de sterke man van het Afrikaans Nationaal Congres. Zoon Duduzane Zuma is directeur van meerdere firma’s van de Gupta’s, een van de vrouwen van de president werkt voor het mijnbedrij­f als communicat­iedirecteu­r, en dochter Duduzile is hoofd van het Sahara Computers. Door hun directe contacten met de president en zijn entourage binnen de politiek en administra­tie, slagen ze erin veel overheidsg­eld binnen te sluizen. Een beperkt onderzoek levert de hallucinan­te som van 10 miljoen aan staatsopdr­achten op voor een periode van amper zes maanden. De voormalige Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Pravin Gordhan schatte de verdachte financiële transactie­s op 465 miljoen euro. Volgens de Zuid-Afrikaanse raad van Kerken smokkelden de Gupta’s 2 miljard euro het land uit naar Dubai in vijf jaar tijd.

Geen minister zonder hun zegen

Oorspronke­lijk doet het trio wat wel meer rijke zakenlui doen: politici sponsoren om ze aan hun kant te krijgen. Al snel gaan ze rechtstree­ks ingrijpen in de partij en politiek. Door aanstellin­gen binnen de partijtop te arrangeren en ministersp­osten uit de delen om hun zakenimper­ium verder te kunnen uitbouwen. Zo getuigde de viceminist­er van Financiën Mcebisi Jonas dat hem de promotie tot minister was aangeboden in het bijzijn van de president. Vytjie Mentor werd de portefeuil­le van Openbare Werken aangeboden.

Wie kritische vragen had over de invloed van de familie, mocht vertrekken. Zoals minister van Financiën Gordhan, die door de broers werd ontslagen. In bijzijn van de president. Het rechtstree­kse ingrijpen in het beleid van het land en de grootschal­ige fraude en omkoping, heeft geleid tot de openlijke beschuldig­ing van parlements­leden en onderzoeks­commissies dat er sprake is van “manipulati­e van de staat”. De Gupta’s weerleggen alle aantijging­en en houden het op een politieke afrekening. Slechts een keer vangen ze bot in hun machtshong­er: toen ze een diplomatie­k paspoort aanvroegen om met dezelfde egards als de president behandeld te worden in het buitenland als ze mee op staatsbezo­ek gingen.

Of de Gupta’s ooit voor de rechter zullen komen, is niet zeker. De Verenigde Arabische Emiraten hebben niet de gewoonte om mensen uit te leveren. Hoeveel geld met hen uit Zuid-Afrika is vertrokken en waar dat is geparkeerd, en of het geplunderd­e Zuid-Afrika dat ooit zal terugzien, blijft een open vraag. Maar de tijd dat ze de ongekroond­e koningen van Zuid-Afrika waren, is definitief voorbij.

 ??  ?? Wat al in beslag werd genomen:
Wat al in beslag werd genomen:
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Atul Gupta.
FOTO ISOPIX Atul Gupta.
 ?? FOTO RR ?? Rajesh Gupta.
FOTO RR Rajesh Gupta.
 ?? FOTO RR ?? Ajay Gupta.
FOTO RR Ajay Gupta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium