Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Betaal mij tien jaar niets, en dan in één klap 45 miljard”

De deal waarmee Elon Musk de rijkste man ter wereld wil worden

- (sir)

Geen maandelijk­s loon of geen bonus. Het nieuwe contract dat miljardair Elon Musk (46) heeft afgesloten met zijn bedrijf Tesla ziet er op het eerste gezicht weinig aantrekkel­ijk uit. Maar door zijn deal maakt hij na tien jaar kans op een riante vergoeding van 45 miljard euro en kan hij de rijkste man ter wereld worden.

Ingenieur Elon Musk wil tot 2028 geen cent uitbetaald worden. In ruil vraagt hij een pakket aandelen elke keer zijn bedrijf een doelstelli­ng behaalt. Goed voor een vergoeding van 45 miljard euro, maar wel pas als Tesla over tien jaar 650 miljard dollar (zo’n 528 miljard euro) waard is op de beurs. Een zeer ambitieus plan is dat, want daarvoor moet de huidige waarde minstens vertienvou­digen. Bovendien moet de producent van elektrisch­e auto’s inkomstene­n productied­oelen behalen alvorens de royale verloning wordt uitgereikt. Wordt geen enkel doel behaald, dan krijgt hij niets.

Rijker dan Bezos

Het miljardenc­ontract werd zopas goedgekeur­d door een meerderhei­d van aandeelhou­ders van Tesla. Dan toch, want toen de deal eerder bekendraak­te, uitten verschille­nde aandeelhou­ders hun ongenoegen over de verloning. Te buitenspor­ig, vonden ze. Dat is het ook, want als Musk erin slaagt, wordt hij wellicht de rijkste persoon ter wereld met een vermogen van in totaal 184 miljard dollar. Dat is een pak meer dan huidig rijkste man Jeff Bezos, topman van Amazon.

Waarom Tesla zijn CEO, die trouwens nu al de vierde rijkste mens is, dan toch nog zo’n decadente verloning uitreikt? Omdat het zijn toekomst bij het bedrijf wil verzekeren. Er wordt al langer gespeculee­rd dat Musk zich misschien meer wil richten op een van zijn vele nevenproje­cten. Met zijn ruimtevaar­tbedrijf SpaceX schoot hij vorige maand nog een raket de ruimte in en hij droomt ervan ook toeristisc­he trips naar Mars te organisere­n. En verder heeft hij een bedrijf waarmee hij zonnepanel­en ontwikkelt en één waarmee hij tunnels bouwt waar transport vliegensvl­ug door kan rijden.

 ?? FOTO BELGA ?? Elon Musk.
FOTO BELGA Elon Musk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium