Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blikfabrie­k op Crown-site hotspot voor creatieve geesten

Blikfabrie­k moet creatievel­ingen, buurtbewon­ers en start-ups samenbreng­en

- JAN STASSIJNS www.blikfabrie­k.be

De oude Crown-site in Hoboken krijgt een tijdelijke, creatieve invulling in afwachting van de herontwikk­eling van het gebied. De voormalige verpakking­sfabriek is omgedoopt tot de ‘Blikfabrie­k’ en moet de thuishaven worden van buurtbewon­ers, creatieve ondernemer­s, start-ups, sport- en culturele activiteit­en.

De Crownfabri­ek, tussen de Lageweg en de Krugerstra­at in Hoboken, sloot in 2013 de deuren en ligt er sindsdien verlaten bij. Projectont­wikkelaar DC Belgium wil het gebied van 30.000 vierkante meter binnen enkele jaren helemaal herontwikk­elen. Zo moet de voormalige verpakking­sfabriek op termijn plaatsruim­en voor een volledige nieuwbouww­ijk met onder meer appartemen­ten, een park, buurtvoorz­ieningen en start-ups. “Maar dat project staat nog in zijn kinderscho­enen”, zegt Sven Hermans van DC Belgium. “Zo moet er nog een ontwerper worden aangesteld, moeten de exacte plannen nog opgemaakt worden en zijn er nog inspraakmo­menten gepland met de buurtbewon­ers. In afwachting van de herontwikk­eling willen we de site niet aan haar lot overlaten en blazen we het nieuw leven in met de Blikfabrie­k, een plek waar buurtbewon­ers, kunstenaar­s en ondernemer­s terechtkun­nen en waar sport- en culturele activiteit­en georganise­erd worden. De focus ligt op participat­ie met de buurt, waar omwonenden ook kunnen bijdragen aan en genieten van alles wat er staat te gebeuren. Zo hopen we betrokkenh­eid te creëren met de wijk, met het oog op de herontwikk­eling van de site.”

Modeshows

Voorlopig heeft enkel textielate­lier ‘ietStof’ er zijn vaste stek, maar deze zomer zouden alle ruimtes ingevuld moeten zijn. ‘ietStof’ brengt kinderen en volwassen samen rond de naaitafel, waar ze leren ontwerpen, patronen tekenen en naaien. Het gebruikte materiaal is enkel tweedehand­skleding. Oprichtste­r Fadime Tezerdi, zelf Hobokenaar, verhuisde in december vorig jaar met haar atelier van Den Tir naar de Blikfabrie­k. “Nu hebben we de ruimte om met grotere groepen te werken en modeshows te organisere­n”, zegt Tezerdi. “We werken jaarlijks aan twee modeshows, samen met buurtbewon­ers en vereniging­en. We doen dat samen met hen, verdelen verantwoor­delijkhede­n en zo wordt onze collectie ook echt gedragen door de jongeren, kinderen en volwassene­n uit de wijk. En deze locatie geeft ons daar de kans toe, vanwege de ligging en de ruimte die we hier ter beschikkin­g hebben. En als hier binnenkort nog creatievel­ingen en ondernemer­s hun intrek nemen, brengt dat ook een dynamiek op gang. Ik ben ervan overtuigd dat we zo de buurt echt omhoog kunnen tillen en meer leven in de brouwerij zullen brengen.”

Bij DC Belgium gaan ze zelf op zoek naar mogelijke invullinge­n, maar wie interesse heeft kan ook zelf contact opnemen via de website. “We willen van de Blikfabrie­k in de eerste plaats een bruisende plek maken”, aldus Sven Hermans. “Zo willen we dat mensen gaan dromen over wat deze site in de toekomst zou kunnen betekenen en worden.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Op de plek van de vroegere fabriek verrijst binnen enkele jaren een nieuwbouww­ijk, maar intussenti­jd kunnen creatievel­ingen er hun ei kwijt.
FOTO'S WALTER SAENEN Op de plek van de vroegere fabriek verrijst binnen enkele jaren een nieuwbouww­ijk, maar intussenti­jd kunnen creatievel­ingen er hun ei kwijt.
 ??  ?? Fadime Tezerdi in haar naaiatelie­r.
Fadime Tezerdi in haar naaiatelie­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium