Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Barbecue-gekte breekt weer los

-

Tonnen kippenbill­en, worsten en ribbetjes hebben de supermarkt­en klaar voor dit weekend, want voor het eerst dit jaar is er lenteweer voorspeld. Dat het ook bewolkt en soms regenachti­g zal zijn, deert ons niet.

Dat we bij de eerste tekenen van lente BBQ-gek worden, heeft te maken met die natte, grijze winter, zegt cultuursoc­ioloog Ignace Glorieux (VUB). “Die heeft lang genoeg geduurd. We willen naar buiten.”

En als enkele wolken voor de zon schuiven, is dat maar zo. Voor het zomergevoe­l zorgen we zelf. “Dat wordt nog aangewakke­rd door de barbecue. De geur van een barbecue in de buurt of een wachtrij die ribbetjes vraagt bij de slager, zet aan om mee te doen. Als het populair is, werkt het aanstekeli­jk: iedereen wil mee met de hype.”

Nog plaats aan zee

Wie het eerste barbecuewe­ekend liever overslaat, kan naar zee. Het belooft een succesvol weekend te worden voor horeca-uitbaters aan de kust. 80 à 90% van de hotels is volzet. Veel mensen hebben nog vakantie. Dat en mooi weer, meer heeft de kust niet nodig om er een geslaagd weekend van te maken.

Bijna volgeboekt­e hotels zijn een voorteken dat ook veel dagjestoer­isten naar zee zullen afzakken. De NMBS legt zaterdag en zondag dertien extra treinen in richting Blankenber­ge en Oostende. En de capaciteit van de gewone treinen tussen Antwerpen-Centraal en Oostende wordt uitgebreid met in totaal tienduizen­d extra zitplaatse­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium