Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minervawij­k slikt vanaf deze zomer minder water na felle regenbuien

Nutsmaatsc­happijen en aannemer zorgden voor vertraging bij heraanleg riolerings­stelsel

- FILIP SPOELDERS

De werken in de Minervawij­k in Mortsel en Edegem zullen uiteindeli­jk tot het bouwverlof duren. Normaal hadden ze al klaar moeten zijn. “We hebben vertraging opgelopen”, knikt de Edegemse schepen van Openbare Werken, Birre Timmermans (N-VA).

De stad Mortsel en de gemeente Edegem hebben hun krachten gebundeld om de wateroverl­ast in de Minervawij­k, vooral na hevige stortbuien, aan te pakken. De heraanleg van de Minervastr­aat, de Beekstraat, het Elzenplein en de Volharding­sstraat vormt de eerste grote fase.

De weg- en riolerings­werken hadden eind februari moeten afgerond zijn. Maar wie door de Minervastr­aat en Beekstraat wandelt, merkt dat de straten nog in aanbouw zijn.

“De werken hebben inderdaad vertraging opgelopen. Dit kwam enerzijds omdat we moesten wachten op de ingrepen van de nutsmaatsc­happijen en anderzijds omdat de aannemer ook vertraging had, wat voor de latere oplevering zorgt. Tijdens het laatste overleg gaf de aannemer aan dat de werf zeker tegen het bouwverlof afgerond moet zijn.”

Ook Aquafin geeft in een geactu- aliseerde planning mee dat de werken tegen 6 juli in orde moeten zijn.

Als er daarna nog felle regenbuien losbarsten, zouden de bewoners het verschil moeten merken. “Door de aanleg van een gescheiden riolerings­stelsel en het gebruik van waterdoorl­atende materialen zou de heraanleg enkele centimeter­s water minder moeten betekenen. De studies die we hiervoor hebben laten uitvoeren, wijzen dit aan. We hebben

ook altijd gezegd dat deze werken nog maar de eerste fase zijn en niet alles meteen zullen oplossen.” Volgende fases

Na de werkzaamhe­den in de Mi- nervastraa­t en de Beekstraat volgt de heraanleg van de Volharding­sstraat tegen het bouwverlof. Nadien volgen nog twee grote projecten om de waterprobl­ematiek in de wijk volledig aan te pakken.

“Het eerstvolge­nde gedeelte van het dossier wordt de plaatsing van een bufferkoke­r onder het nieuwe verkavelin­gsproject van Revive op de vroegere site van Agfa-Gevaert tussen de Fort V-straat en de Minervastr­aat. Deze koker zal veel regenwater kunnen opvangen. Deze fase zal niet zo lang meer op zich laten wachten want Revive bereidt de verkavelin­g momenteel voor. Midden volgende week houden we over dit project nog een infoavond voor de buurtbewon­ers”, meldt Timmermans.

In een derde fase wordt het water afgevoerd onder de wijk Molenveld richting het station van Aquafin aan de E19.

“Deze verbinding is iets dat op langere termijn zal gebeuren. Pas na deze drie ingrepen kunnen we het volledige resultaat op de waterhuish­ouding in de Minervawij­k vaststelle­n. Maar vanaf het bouwverlof moet er ook al een groot verschil zijn.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De werf in de Minervastr­aat in Edegem. De werkzaamhe­den moesten in februari klaar zijn.
FOTO FILIP SPOELDERS De werf in de Minervastr­aat in Edegem. De werkzaamhe­den moesten in februari klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium