Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corryn en Hairemans tegen Dom: derby zondag is ook vriendenst­rijd

ANTWERP - BEERSCHOT WILRIJK

- GERT GYSEN

Maandagavo­nd 17.00u, De Vogelenzan­g in ’s-Gravenweze­l. Geoffry Hairemans zit al iets te drinken met Maxime Biset en Dimitri Daeseleire. Joren Dom - vorig seizoen nog bij Antwerp, maar afgelopen zomer overgestap­t naar Beerschot Wilrijk - en Alexander Corryn druppelen wat later binnen. Het lijkt wel een reünie van de kampioenen­ploeg van Antwerp van vorig seizoen. Het zegt meteen alles over de hechte vriendscha­psband die de titel van vorig seizoen heeft gesmeed. Omdat Daeseleire (OH Leuven) en Biset (Westerlo) niks te maken hebben met de derby van zondag, zonderen we ons af met de drie anderen.

Joren Dom: “Dat wij nu nog regelmatig afspreken heeft veel te maken met de titel van vorig seizoen.”

Alexander Corryn: “We hebben toen ook zo veel meegemaakt samen… Het was een tumultueus jaar, met onder andere die passage van John Bico. Als je dat dan allemaal samen beleeft, maakt dat de groep hechter.”

Dom: “In het begin was de sfeer ook echt niet goed, hé. Ik was zelfs blij dat ik niet op de club moest revalidere­n toen ik geblesseer­d was.”

Corryn: “Sommige spelers gunden het elkaar niet om in de ploeg te staan.”

Dom: “En er zat ook nog wat frustratie in de groep na de gemiste titel van het jaar voordien. Eigenlijk werd de sfeer beter op het moment dat John Bico kwam. Want toen hadden de spelers een gemeenscha­ppelijke vijand: de coach.”

Geoffry Hairemans: “Maar het was pas toen Wim De Decker overnam dat er een echte reeks is neergezet. Op het einde hadden we een goede groep.” Dom: “Terwijl ik in het begin van het

seizoen dacht: met dees mannen, wat

wordt dat?”

Corryn: “Onze band is ook gegroeid omdat ons seizoen er in maart op zat en we dan veel vrije tijd hadden, hé. We zijn regelmatig een terraske gaan doen, samen op reis geweest...”

Die hechte groep werd vorige zomer wel uit elkaar getrokken. Eén voor één moesten er spelers de club verlaten. Joren zelfs als eerste. Was het een lastige zomer?

Hairemans: “In het voetbal is het elk jaar een komen en gaan van spelers. Maar nu was het wel erg extreem.”

Dom: “We wisten op voorhand dat er een groot aantal spelers zou moeten vertrekken. Maar ik had zelf wel

verwacht om er nog bij te zijn in eerste klasse. Ik was basisspele­r. Het was een grote verrassing dat ik als eerste naar den bureau moest gaan.”

Hairemans: “Ik vond dat wel een lastige zomer.”

Corryn: “Weet je, het was telkens een Vlaming die vertrok en dan een buitenland­er die erbij kwam. Alles was aan het veranderen, hé. Wij vertelden soms tegen elkaar: wij zijn nu hier aan het trainen, maar op den Bosuil is al een

andere ploeg aan het spelen. We zeiden dat om te lachen, maar uiteindeli­jk schiet er niet veel meer over van de kampioenen­ploeg, hé.”

Hairemans: “Wij hadden een hele zomer lang het gevoel: wij zijn de volgende. In het begin riep D’Onofrio regelmatig iemand bij zich. En vanaf dat je moest komen, wist je dat je mocht vertrekken.”

Dom: “Ik kreeg die boodschap nog in een persoonlij­k gesprek. Maar er zijn er heel veel anderen die het gewoon van hun manager moesten horen dat ze na het behalen van de titel mochten opkrassen. Wat ik wel bizar vond.”

Hoe waren de reacties op je vertrek naar de grote vijand, Joren?

Dom: “Toen ik ’s morgens wakker werd, stond het al in de gazet: Beerschot geïnteress­eerd in Joren Dom. ’s Middags moest ik bij D’Onofrio komen en kreeg ik te horen dat ik weg mocht. Toen ik een dag later tegen de ploegmaats vertelde dat het wellicht Beerschot zou worden, was er veel begrip.”

Hairemans: “Ja, je moest ook weg, hé. Dan is er meer begrip.”

Dom: “Ook bij de fans was tachtig à negentig procent van de reacties positief. Alle supporters van Antwerp met wie ik een band had, reageerden goed. Alleen op sociale media waren er een paar die van die dwaze dingen zeiden, maar dat waren de uitzonderi­ngen. Er was veel begrip omdat ik zelf er niet voor had gekozen om te vertrekken en toch ook al vijf jaar bij de club was. Trouwens, ik voel dat er veel meer sympathie is van de supporters van beide clubs voor de andere kant van ’t stad dan je zou denken. Niet veel mensen zullen dat willen toegeven, maar het is zo.”

Joren Dom ‘‘Het verschil tussen Antwerp en Beerschot Wilrijk? Bij Antwerp is alles meer zwartwit. Na een goede match vinden de fans je de beste speler van de wereld, maar als het even minder gaat, dan roepen ze dat je een overbetaal­de knoeier bent.’’ Geoffrey Hairemans ‘‘Joren, hoeveel supporters komen er naar de training bij jullie zaterdag? Zeven of zo?’’ Alexander Corryn ‘‘Nee Geoff, het is vakantie. Het zullen er negen zijn.’’

Je bent ook opmerkelij­k snel aanvaard bij de fans van Beerschot.

Dom: “Ze noemden me na mijn overgang meteen Joren Slim. Dat vond ik wel grappig. Ik wist op voorhand dat in mijn situatie de eerste matchen met Beerschot er meteen op moesten zijn. Gelukkig was ik in het begin goed en kwam de aanvaardin­g snel.”

Verwacht je zondag reacties van de Antwerpfan­s?

Hairemans: “Ik denk dat ze zijn naam gaan scanderen. Voor de match, hé. Tijdens de wedstrijd gaan ze dat niet doen. Maar de fans hebben zeker respect voor zijn vijf jaar bij Antwerp. Dat is niet niks, hé.”

Dom: “We zullen zien. Het kan ook dat er vijf of tien man begint te fluiten en dat de rest gewoon volgt. Maar het maakt me niet uit wat ze doen. Of ze nu fluiten of eender wat…”

Hairemans: “Ai Joren, dat wordt de titel: ‘Het kan me niet schelen wat de Antwerpfan­s doen’ (lacht).”

Leeft de derby ook bij jullie ploegmaats?

Hairemans: “Ik ben bij alle ploegmaats langs gegaan en heb hen verteld hoe belangrijk de match van zondag is. Ik heb ze allemaal één voor één duidelijk gemaakt wat die match betekent voor de supporters.”

Corryn: “Het was nodig ook. Onze buitenland­ers snapten het nog niet zo goed.”

Hairemans: “Ik begrijp dat, hé. Als ik in Portugal zou spelen, zou ik ook niet weten wat de gevoelighe­den van al die matchen zijn. Daarom dat ik ook geprobeerd heb het tegen iedereen in zijn eigen taal uit te leggen. ‘Muy importante’, heb ik gezegd (lacht). Ik denk dat ze het wel begrepen hebben.”

Corryn: “Het zal goed zijn als de supporters deze week eens langskomen

(zaterdag is er een sfeertrain­ing gepland,

red.) zodat iedereen het belang heel goed kan inschatten.”

Hairemans: (plagerig) “Joren, hoeveel supporters komen er naar de training bij jullie zaterdag? Zeven of zo? (lacht)”

Corryn: “Nee Geoff, het is vakantie.

Het zullen er negen zijn (lacht).”

Joren, wat is eigenlijk het grootste verschil tussen de twee clubs?

Dom: “Bij Antwerp is alles meer zwart-wit. Na een goede match vinden de fans je de beste speler van de wereld, maar als het even minder gaat, dan roepen ze dat je een overbetaal­de

knoeier bent (lacht).”

Hairemans: “Of: ‘geeft die Mercedes

af’. (lacht)”

Dom: “Bij de gemiddelde Antwerpfan beheerst de club ook meer hun leven. 24 uur op 24, zeven dagen op zeven is het Antwerp. Bij Beerschot zijn er ook wel fanatieke fans, maar in het totaal is het allemaal iets minder extreem dan bij Antwerp, denk ik. Ofwel heb ik de meest extreme momenten nog niet meegemaakt.”

Play-off 2 is voor Antwerp niet goed begonnen. Kan de trainer het zich veroorlove­n om tegen Beerschot Wilrijk met een halve B-ploeg te spelen zoals op de eerste twee speeldagen?

Corryn: “Niet echt.”

Hairemans: “Nee, maar dat zal ook niet gebeuren. Ik denk dat de coach deze match wel serieus zal nemen. Het is alleen een probleem dat de elf beste spelers niet in hun normale ritme zitten. Maar laten we hopen dat we kwaliteit genoeg hebben om van Beerschot te winnen.”

Dom: “Wij hebben niets te verliezen. We spelen op verplaatsi­ng en zijn een ploeg van een reeks lager. Ik hoop dat ons voetballen­de spel er wat kan uitkomen tegen zo’n fysiek sterke ploeg als Antwerp, want in de competitie hebben we zo’n tegenstand­er nog niet gehad. Voor ons was het heel moeilijk om ons opnieuw op te laden voor Play-off 2 na die gemiste titel. Maar het verbaast me dat we zo goed begonnen zijn. Eupen was de ideale ploeg om tegen te beginnen voor ons. Die geven wat ruimte weg. Daardoor hebben we wel het voetbalple­zier teruggevon­den. Dat was heel belangrijk, want we hebben diep gezeten.”

De kans is groot dat jullie mekaar zondag tegenkomen op het veld nu Joren ook op het middenveld speelt. Is het anders voetballen tegen iemand die je kent?

Dom: “Ja, zeker. Ik ga proberen om ze uit hun lood te slaan met goede mopjes.”

Corryn: “Dat zal moeilijk zijn voor u,

hé (lacht).”

Hairemans: “Ach, hoe meer ontspannen ik ben, hoe beter ik ga spelen, hoor Joren.”

Zijn er kwaliteite­n die je graag van iemand anders hier aan tafel wil hebben?

Hairemans: “Ik wil Corryn zijn body

(lacht). Nee serieus, ik zou graag dat pitbullgeh­alte van Alex hebben. Als hij

zegt: die bal moet voor mij zijn, dan is hij ook voor hem.”

Corryn: “Ik kies voor de finesse van

Geoff.”

Dom: “Ook iemand die iets van mij wil

hebben? (lacht)”

Hairemans: “Nee Joren. We kunnen u toch moeilijk vertrouwen geven voor de match van zondag, hé (lacht).”

Corryn: “Ik denk dat aanvallers Joren soms onderschat­ten als hij zelf aan de bal is. Ik heb je dit seizoen vaak een aanvaller zien uitkappen. Dat ga ik toch eens zeggen tegen onze boys. Dat je durft te infiltrere­n.”

Hairemans: “En hij heeft een goede

voorzet.”

Tot slot: wie is de populairst­e Antwerpena­ar van jullie drie?

Dom: “Geoff, hé.”

Hairemans: “Toch pas sinds die penalty van vorig seizoen, hé. Daarvoor was Joren de populairst­e.”

Dom: “Ik herinner me nog dat Geoff en ik vorig jaar een dag na de titel samen naar het hockey van mijn vriendin gingen kijken. Er kwam een Antwerpfan af: hé Geoff, mag ik een foto met u? En die gast ging weg en ik zei: ja, ik speel ook bij Antwerp, hoor (lacht).”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Geoffrey Hairemans, Alexander Corryn en Joren Dom: in gevechtsui­trusting op het terrein, dikke vrienden ernaast.
FOTO TOM GOYVAERTS Geoffrey Hairemans, Alexander Corryn en Joren Dom: in gevechtsui­trusting op het terrein, dikke vrienden ernaast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium