Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zanger Dotan belazert zijn fans via nepprofiel­en

Nederlands­e singer-songwriter zette 140 fanatieke nepfans in om zijn popularite­it te verhogen

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De Nederlands­e singer-songwriter Dotan (31) heeft zijn popularite­it de voorbije jaren een boost gegeven door zichzelf via 140 nepprofiel­en op sociale media de hemel in te prijzen. De man achter meezinger Home ontkent dat hij het brein is achter de laakbare strategie, maar de getuigenis van zijn voormalige assistent is vernietige­nd.

Vorig jaar was Dotan in Nederland nog het gezicht van een campagne die opriep om meer eerlijke en ongefilter­de verhalen te delen op sociale media. Maar nu blijkt hij zelf wel erg oneerlijk te zijn geweest op het internet. Het was onze noorderbur­en al opgevallen hoe fanatiek sommige fans van de Amsterdams­e zanger waren, maar nu blijkt dat daar meer dan eens een strategie achter zat.

Want 140 nepaccount­s moesten Dotan loven iedere keer dat een van zijn liedjes te horen was op de radio. Of journalist­en aanvallen die kritiek hadden op zijn nummers of optredens. Dotans trollenleg­er werd ook ingeschake­ld om andere artiesten de grond in te boren.

Minstens 45 van die 140 nepaccount­s werden door voormalig assistente Marlous Hoogendoor­n aangemaakt. Stuk voor stuk in opdracht van Dotan, beweert ze in de Nederlands­e Volkskrant, die het schandaal afgelopen weekend blootlegde. Ze heeft de Nederlands­e onderzoeks­journalist­en zelfs een mail overhandig­d van de hand van Dotan. Daarin geeft hij haar tien namen door. Volgens haar om nepprofiel­en van een valse identiteit te voorzien. Hoe en wie de 100 andere nepaccount­s startte, is haar niet duidelijk.

Dotan ontkent

De singer-songwriter ontkent dat hij zelf achter de nepaccount­s zit of er ook maar van wist. “Ik vind het heftig. En heel naar. Ik word er misselijk van als ik dit zie. Op geen enkele manier wil ik hiermee geassociee­rd worden”, verklaart hij in de Volkskrant. Hij voegt er aan toe dat hij wil dat in deze zaak de onderste steen naar boven komt en dat hij bereid is om zijn profielen op Facebook, Instagram en Twitter op te kuisen. Zelfs als hij opnieuw van nul moet beginnen.

Hij moet wel bekennen dat hij de doodzieke Aron (zie kader) nooit heeft ontmoet. Dat zijn gsm-nummer en een mailadres met zijn naam verbonden waren aan een nepaccount geeft hij ook toe, al wil hij daarmee niet zeggen dat hij verantwoor­delijk is voor de berichten die zijn verstuurd met dat profiel van nepfan Rik Soupier.

Hij kan ook alleen maar bevestigen dat hij zijn assistente ooit een mail stuurde met tien namen, maar dat die namen niet bedoeld waren om te gebruiken voor een nepaccount. Volgens de zanger werd de nepfans het zwijgen opgelegd nadat hij vorig jaar zijn team had geherstruc­tureerd.

Tour geannuleer­d

Dotan annuleerde afgelopen week al zijn hele tour. Hij zou volgende maand in de Ancienne Belgique optreden en stond deze zomer ook op het podium van Rock Werchter geprogramm­eerd. “Ik keek ernaar uit om weer op het podium te staan, maar ik ben simpelweg nog niet klaar met mijn nieuwe nummers. Werken aan nieuwe muziek duurt langer dan ik had verwacht. Mijn fans verdienen enkel het beste, dus stellen we de optredens even uit”, gaf hij vorige woensdag als reden mee. Mogelijk zag hij toen de bui al hangen. Op zijn eigen sociale media blijft het intussen windstil.

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium