Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke leerling krijgt zijn eigen digitaal paspoort

Nieuw online platform moet informatie bundelen en dubbel werk voorkomen

- (agy) ARNOUT GYSSELS

Elke school heeft bakken informatie over haar leerlingen, maar als die van school veranderen, verhuist die informatie niet mee. Gevolg: een hoop overbodig werk voor de nieuwe school en heel wat frustratie­s voor de leerling en zijn ouders. Met een ‘leerlingen­paspoort’ wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) daar een mouw aan passen.

Pure kafka is het soms. “Ik ken verhalen genoeg van mensen die kinderen hebben met dyscalculi­e of dyslexie”, zegt Vlaams Parlements­lid Jo De Ro (Open Vld). “Die zijn vreselijk gefrustree­rd omdat ze bijna elk jaar opnieuw met hun attest moeten leuren om de juiste steun te krijgen. Daar moest iets aan gebeuren.”

Het pas gestemde decreet Leerlingen­begeleidin­g moet beterschap brengen. Dat bepaalt dat scholen en CLB’s voortaan informatie over de leerling kunnen uitwissele­n. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits spreekt zelf over een ‘leerlingen­paspoort’. “Vandaag houden scholen en CLB’s heel wat informatie bij, maar die wordt telkens anders bewaard. Dat zorgt ervoor dat die gegevens versnipper­d zijn, waardoor het onduidelij­k is waar een leerling recht op heeft. Een leerlingen­paspoort of een elektronis­ch leerlingen­dossier reist mee met de leerling.”

Administra­tieve rompslomp

Helemaal van nul moet de administra­tie niet beginnen. “Het CLB beheert nu al een elektronis­ch platform, maar dat zou nog verder kunnen worden uitgebouwd”, zegt Crevits. “Dat proces is nu lopende.”

De voordelen liggen voor de hand: minder administra­tieve rompslomp en minder dubbel werk. “Dat was echt wel nodig”, zegt Vlaams Parlements­lid Koen Daniëls (N-VA). “Nu houdt het CLB een dossier bij, houdt de school een dossier bij én houdt de zorgcoördi­nator een dossier bij. Veel van die informatie loopt gewoon dubbel.”

Privacy garanderen

Big brother op de schoolbank­en mag het systeem zeker niet worden. De leerlingen hebben recht op hun privacy en kunnen vragen om bepaalde zaken niet te registrere­n. “Niemand is geïnteress­eerd of een leerling eens een andere kleuter heeft gebeten toen hij 5 jaar was”, zegt Daniëls.

De nadruk ligt echt op de leermoeili­jkheden. Volgens Vlaams Parlements­lid Kathleen Helsen (CD&V) gaan vooral de leerkracht­en de vruchten kunnen plukken van het systeem. “Die zullen met één muisklik kunnen kijken wat hun leerlingen nodig hebben. Pure tijdswinst.”

Uiterlijk tegen 1 januari 2019 moet het systeem klaar zijn. Dan gaat het nieuwe decreet van kracht.

Hilde Crevits

Minister van Onderwijs (CD&V)

‘‘Doordat de gegevens versnipper­d zijn, is het vandaag onduidelij­k waar een leerling recht op heeft.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium