Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben niet te klagen, maar voor ons mag het altijd nóg drukker zijn”

Toeristisc­he sector kijkt nu al uit naar zomermaand­en

- REBECCA VAN REMOORTERE

Kinderen sloffen deze ochtend terug naar school, mama en papa halen waarschijn­lijk opgelucht adem na een vermoeiend­e paasvakant­ie. Op de laatste vakantieda­g ging u gisteren nog massaal op pad in de stad. Wij vroegen hoe de vakantie dit jaar was aan de werkende pechvogels die u de afgelopen twee weken gidsten door de stad, bedienden op het terras, of muziek voor u speelden in de straten.

Op de Groenplaat­s brengen drie Nederlande­rs, weggelopen uit de fifties, met gitaar en contrabas enkele rockabilly­versies van klassieker­s. Op hun vrolijke tonen is het een komen en gaan van toeristen. Een groep Japanners in het midden van het plein krijgt uitleg over het standbeeld van Rubens. Tenminste, dat denk ik. De uitleg van de gids gebeurt in het Japans, de toeristen gapen naar het standbeeld. De gids heeft het druk. “Te druk om te praten met de krant”, zegt ze. Antwerpen telt dan ook meer dan één standbeeld en de Japanners hadden Nello en Patrasche op de Handschoen­markt zelfs nog niet gezien.

We proberen verderop een werkende pechvogel te strikken op de terrasjes. Daar worden volop discussies gevoerd over de moeilijke keuze tussen pannenkoek­en of frieten, een pintje of toch maar een tas koffie, morgen is het immers alweer maandag. Jonathan Van Dyck, ober bij brasserie De Post, ontvangt ons met hese stem. “Het zijn twee heel drukke weken geweest, maar eigenlijk is het hier altijd druk in de zaak. Een vergelijki­ng maken met de paasvakant­ie van vorig jaar is moeilijk, ik denk dat het wat gelijk opgaat. De afgelopen paasvakant­ie is wel heel goed begonnen met het weekend van de Ronde van Vlaanderen. Het fandorp lag hier op de Groenplaat­s en je kon over de koppen lopen. De eerste zon zorgde ook voor een eerste stroom van dagjestoer­isten. De obers hebben heel wat overuren geklopt en tijdens het weekend hebben we een paar extra jobstudent­en ingezet.”

Eten in het donker

Een paar zaken verderop ligt brasserie De Kleine Post. Daar begon de paasvakant­ie met een valse start. “Op paasmaanda­g liet de elektricit­eit het hier zeventien keer na elkaar volledig afweten”, zegt Marilyn Denuwelaer­e van de

brasserie. “We hebben de klanten ondertusse­n wel kunnen blijven bedienen. Eten in het donker ’s avonds zorgde best voor een romantisch­e sfeer. Ondertusse­n is de elektricit­eit weer helemaal in orde. Wij hebben de zaak pas in november overgenome­n, dus we kunnen moeilijk de vergelijki­ng maken met vorig jaar. De afgelopen twee weken kwamen wel veel meer kinderen en gezinnen over de vloer dan gemiddeld. We mogen niet klagen, maar voor ons mag het altijd nog drukker zijn.”

Ondertusse­n hebben de rockabilly-Nederlande­rs zich verplaatst naar de Jan Blomstraat, naast de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal. Ze spelen onverstoor­d en even vrolijk verder en zingen nu van ‘Then I saw her face, now I'm a believer’. In een piepkleine souvenirwi­nkel op de Handschoen­markt, waar je nauwelijks twee stappen kunt zetten, zijn uitbaters Bernadette Spaans en Rik Van Bruaene in een opperbeste stemming. “Net voor de paasvakant­ie zijn de werken op het plein voor ons eindelijk afgerond. Daarvoor waren we negen weken bijna onbereikba­ar. De paasvakant­ie was druk, maar niet zo druk als vorig jaar. Dan viel de vakantie later en was het al beter weer. Dat Pasen vroeg valt, is dus niet ideaal voor de toeristisc­he sector.”

Bernadette en Rik krijgen klanten van over heel de wereld over de vloer. De afgelopen dagen waren het vooral de meisjes van het wereldkamp­ioenschap acrogym die opvielen. “Dat wereldkamp­ioenschap vond plaats in Antwer-

Jonathan Van Dyck

Brasserie De Post

‘‘Met de Ronde van Vlaanderen is de vakantie hier goed begonnen. Dankzij het fandorp kon je hier over de koppen lopen.’’

Rik Van Bruaene

Souvenirwi­nkel

‘‘Vorig jaar viel de vakantie later en was het beter weer. Dat Pasen vroeg valt, is dus niet ideaal voor de toeristisc­he sector.’’

Sladjana Nesovic

IJskar IJsbolletj­e

‘‘Als het regent, moet ik inpakken en naar huis keren.’’

pen. De meisjes wilden allemaal een souvenir van de stad mee naar huis nemen. Ze waren te herkennen aan hun trainingsp­akken.” De meest verkochte producten in de winkel zijn magneten en postkaarte­n.

Afhankelij­k van het weer

Een bende vrouwen op de fiets groepeert op de Grote Markt, waar de terrassen minder gevuld zijn omdat de zon net de andere kant op schijnt. De vrouwelijk­e fietsers komen uit Brugge en zijn in Antwerpen op vrijgezell­en- weekend. Sarah Dillen gidst hen op de fiets. “Het zomerseizo­en komt eindelijk op gang, dat merken we in onze reserverin­gen. Tijdens de paasvakant­ie heb ik veel gezinnen met kinderen begeleid. Naast de vakantiepe­riode zijn dat vaker bedrijfsgr­oepen of schoolklas­sen. Mijn route loopt vanaf het Centraal Station, langs het historisch centrum naar het MAS en door Park Spoor Noord. Ik rijd ook altijd met de groep door de voetganger­stunnel naar Linkeroeve­r, dat vinden ze meestal het hoogtepunt van de trip”, aldus Sa- rah.

Voor Sladjana Nesovic heeft het goede weer waarschijn­lijk nog het meeste invloed op de evaluatie van de paasvakant­ie. “Als het regent moet ik inpakken en naar huis keren.”

Sladjana is verkoopste­r in ijskar IJsbolletj­e op het Steenplein. Ze heeft er een wisselvall­ige paasvakant­ie opzitten. “Het weer mocht toch nog veel beter zijn. We hebben een paar dagen regen gehad en het was soms nog heel koud. Vorig jaar regende het ook nog veel in april, dus dat was niet veel beter. Tijdens de paasvakant­ie kopen vooral grootouder­s met hun kleinkinde­ren een ijsje. Ik denk dat de ouders dan vaak aan het werk zijn”, zegt ze. “Ik merk wel dat er eindelijk terug meer buitenland­se toeristen naar Antwerpen komen. Twee jaar geleden waren de aanslagen in Brussel net voor de paasvakant­ie gebeurd. Dat was een opvallend rustiger jaar.”

En hoe de paasvakant­ie verliep voor de Nederlands­e rockabilly­groep die ‘I want you to want me’ aan het kelen is?

“Wij moesten nog wachten op een vergunning van de stad Antwerpen om hier te mogen spelen. Die is net in orde, dus vandaag is onze eerste dag hier. De mensen zijn alvast heel enthousias­t, maken filmpjes van ons én geven een goede fooi. Onze paasvakant­ie is dus nog maar net begonnen, maar toch al heel goed. Het komende jaar zullen we veel meer in Antwerpen spelen”, zegt Jan Kees Groeneveld van de band die zichzelf The Groovy Gents noemt.

 ??  ??
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Het mooie weer lokte afgelopen weekend veel mensen naar buiten.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Het mooie weer lokte afgelopen weekend veel mensen naar buiten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium