Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Betaal dossierkos­ten op medische factuur niet”

Mutualitei­ten hekelen ‘creatieve facturatie’ bij ziekenhuiz­en, dokters en labo’s

- TOM LE BACQ

Veel ziekenhuiz­en, artsenprak­tijken en laboratori­a rekenen sinds kort tussen de 3,50 en 25 euro ‘administra­tiekosten’ aan per factuur. “Onwettig. Betaal dat niet”, zegt Paul Callewaert van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt de zaak.

44 euro kosten voor een laboratori­umonderzoe­k en daarboveno­p nog eens 5 euro ‘administra­tiekosten’. 40 euro voor een consultati­e bij een specialist in het ziekenhuis, maar ook daar nog eens 3,50 euro extra ‘facturatie­kosten’ erbij. Zelfs als u gewoon netjes op tijd betaalt. En die extra kosten worden niet terugbetaa­ld door het ziekenfond­s.

“Dat soort van creatieve facturatie is de laatste tijd een trend aan het worden”, zegt Paul Callewaert van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. “We hebben er de afgelopen maanden honderden dossiers van binnengekr­egen. Maar het mag helemaal niet.”

Volgens de Socialisti­sche Mutualitei­ten gebeurt het bij ziekenhuiz­en, bij medische centra van huisartsen, bij laboratori­a voor klinische biologie en bij kinesisten.

“In de wet staat nochtans dat alle kosten in het honorarium vervat moeten zitten”, zegt Callewaert. “Daar nog extra bedragen aan toevoegen, mag dus niet. En ja, het gaat om kleine bedragen – tussen de 3,50 en 25 euro per factuur – maar op de vele honderddui­zenden rekeningen die elk jaar worden uitgeschre­ven, wordt het snel een grote nieuwe bron van inkomsten.”

Het ziekenfond­s roept om die dossierkos­ten niet te betalen. “Breng ze in mindering van je factuur”, zegt Callewaert.

Inkomsten onder druk Dat zegt ook het Intermutua­listisch Agentschap (IMA), dat de verschille­nde ziekenfond­sen

overkoepel­t. “Je hoeft niet bang te zijn als patiënt”, zegt Michiel Callens van het IMA. “Het ziekenhuis zal je een brief sturen, maar stap dan gerust naar je ziekenfond­s. Dan zullen zij contact opnemen met het ziekenhuis en zeggen dat die extra administra­tiekosten niet kunnen.”

Volgens Callewaert doen de ziekenhuiz­en aan dat soort ‘creatieve facturatie’ omdat hun inkomsten onder druk staan door de besparinge­n in de zorgsector. “Dat proberen ze te compensere­n”, zegt Callewaert.

Paul D’Otreppe, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuis­directeurs, zegt dat het fenomeen van de extra administra­tiekosten hem nog niet bekend is. “Maar als het klopt, dan is dat een probleem. Want dit mag niet.”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze de zaak onderzoekt.

Paul Callewaert

Socialisti­sche Mutualitei­ten ‘‘In de wet staat dat alle kosten in het honorarium vervat moeten zitten. Daar nog extra bedragen aan toevoegen, mag niet.’’

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Paul Callewaert.
FOTO DIETER TELEMANS Paul Callewaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium