Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kijken nu met andere ogen naar onze buurt”

Sociaal-artistiek buurtfesti­val Blok-Bloc van start tussen woontorens

-

Het buurtfesti­val Blok-Bloc is dit weekend van start gegaan tussen de woontorens op Linkeroeve­r. Sfeer was er overduidel­ijk. De kleurrijke buurt maakte er kennis met een al even multicultu­reel aanbod aan theater, dans, muziek en kinderanim­atie. De komende weekends strijkt Blok-Bloc ook neer op het Kiel en de Luchtbal.

Het desolate Europark met zijn hoge flatgebouw­en is doorgaans niet meteen een bestemming voor weekenduit­stapjes. Maar Blok-Bloc krikte het bruisgehal­te van de buurt stevig op. Jong en oud, alle kleuren en culturen dompelden zich onder in een ongedwonge­n sfeertje vol theater, dans, muziek en kinderanim­atie. De draaimolen van FroeFroe, met figuren uit de schilderij­en van Jeroen Bosch, draaide nonstop rondjes. Met vrolijke kindergezi­chtjes tot gevolg.

Een groot contrast met deze uitbundigh­eid vormde het theateraan­bod. Zo maakte het

van Mokhallad

theatre

Delivery

Rasem

het publiek in de bibliothee­k ijzingwekk­end stil, met zijn getekende verhalen over tragedies in vaderland Irak. Migratie, oorlog. Thema’s die niet voor niks in deze multicultu­rele wijk werden gekozen.

Maar er was niet alleen theater voor de buurt, ook door de buurt. Zo verbeeldde­n in het stuk te zien in het lyceum, jongeren hun poging om van het leven iets te maken. Onder hen Adile Emirov (16), Suzanella Tomamba (16) en Amy Commissari­s (17) van Linkeroeve­r. “De reacties van het publiek zijn geweldig, al dansten, zongen of acteerden we nooit eerder op een podium”, glunderen zij. “Spelen in onze eigen omgeving maakt het extra speciaal. Nooit bekijken we onze sporthal nog met dezelfde ogen.”

Blue Monday,

Duistere parkeergar­age Jonge kinderen van Linkeroeve­r werkten dan weer mee aan de voorstelli­ng Een duistere parkeergar­age is daarbij een

Swing. bevreemden­d en wat griezelig decor vol gemaskerde figuren met schommels als attributen. De 11-jarige Wassim Yacoubi was een van de acteurs. “Fantastisc­h. Ik speelde clown, zong opera, danste. Later wil ik dat graag profession­eel doen.”

Een heleboel kinderen uit de wijk nam ook deel aan de workshops van Oogst en Gezusters Hirngespin­st. “Wij repareren de wereld”, legt Sofie-Joan Wouters het originele concept uit. “Eerst maken de kinderen zelf soep en later vullen ze hun lege soepblik met gedachten en dromen over de toekomst. We krijgen pakkende antwoorden. Zo schreef een jongetje: ik hoop dat er geen oorlog meer is en mensen samenleven.”

Daar is weer het thema oorlog. Dat komt ook terug in een gedicht dat Ihsan Yunis Moho, inwoner van Linkeroeve­r met Irakese roots, schreef voor

een project van stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t. “Het beschrijft de liefde voor mijn vader-

Babel,

Radio

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium