Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rudi Vranckx gaat in debat met moslimleer­lingen Atheneum

VRT-oorlogsver­slaggever op bezoek bij leerlingen Atheneum

- JAN AUMAN

Moest de aanval van de westerse alliantie op de gaswapenin­stallaties in Syrië langer hebben geduurd, dan had Rudi Vranckx gisteren al opnieuw aan het front gestaan. Nu kon hij zijn afspraak met het Atheneum nakomen en twee uur vreedzaam maar soms pittig in gesprek gaan met leerlingen van de lokale beroepsafd­eling, overwegend moslimjong­ens.

Inspelend op de nieuwe eindtermen voor het middelbaar onderwijs, die normaal volgend schooljaar van kracht worden, besteedt het Gemeenscha­psonderwij­s nu al uitgebreid aandacht aan ‘burgerscha­p’ tijdens de lessen. Opvallend: ook de beroepsric­htingen van het Atheneum in Schoten krijgen naast veel vakkennis heel wat mee over hoe het er in eigen land en de wereld aan toe gaat, wat de grote problemen zijn en hoe die opgelost kunnen worden.

Leerkracht Jin Lesaffer voerde gisteren een special guest op voor de leerlingen van het vijfde en zesde jaar elektrisch­e installati­es. Die lieten de draadjes en tangetjes met plezier aan de kant want Rudi Vranckx mag er sociale media dan wel vaak van langs krijgen, onder deze moslimjong­eren van diverse, maar vooral Marokkaans­e afkomst, is hij populair.

“Deze les was de afsluiting van een reeks over wereldwijd­e conflicten zoals dat tussen Israël en Palestina en de rol van IS”, aldus Jin Lesaffer. “Dat houdt hen sterk bezig en de jongens hadden dan ook zelf een hele reeks vragen opgesteld voor Rudi Vranckx.”

“Potentiële IS-strijders zitten hier duidelijk niet tussen”, aldus Vranckx achteraf. “Deze jongeren wijzen het discours van extremiste­n af en kijken met een open blik naar de wereld. Dat ze graag naar mij verwijzen als informatie­bron, doet me deugd. Want als me het niet meer lukt om mensen correct te informeren en inzichten bij te brengen over het waarom van bepaalde gebeurteni­ssen, dan heeft mijn job geen zin meer.”

Younes Aouad (17), die op het einde van de les even een oud 15 kilo wegend kogelweren­d vest van de VRT-reporter mag aantrekken, Moussa Aissaoui (20), Fiston Hakeshinun­a (19) en Yassine Marzkioui (19) geloven wat Rudi Vranckx vertelt, zowel in de klas als op televisie. “Het is de enige journalist die ze kennen, hij valt steeds weer op”, weet onderdirec­teur Claudine Boeckx. “Rudi Vranckx is een reporter met ballen”, drukt Yassine zijn waardering iets plastische­r uit. “Je moet het maar doen daar in oorlogsgeb­ied, terwijl de kogels je rond de oren fluiten.”

Younes noch zijn klasgenote­n hebben nog maar overwogen om zelf te gaan vechten voor IS. “Dat staat haaks op waar de islam voor staat: altijd vriendelij­k zijn voor andere mensen en iedereen respectere­n”, aldus Yassine.

En over een open blik gesproken: moslim Younes gaf na afloop van deze bijzondere les een doos met zorgvuldig uitgekozen wijn af als attentie aan de gelegenhei­dsleerkrac­ht. Daar stond zelfs Rudi Vranckx van te kijken.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De leerlingen van het vijfde en zesde jaar elektrisch­e installati­es van het Atheneum gingen in gesprek met Rudi Vranckx, dankzij hun leerkracht Jin Lesaffer.
FOTO'S JAN AUMAN De leerlingen van het vijfde en zesde jaar elektrisch­e installati­es van het Atheneum gingen in gesprek met Rudi Vranckx, dankzij hun leerkracht Jin Lesaffer.
 ??  ?? Younes Aouad past het kogelweren­de vest van Rudi Vranckx.
Younes Aouad past het kogelweren­de vest van Rudi Vranckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium