Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ultraortho­doxe jood Aron Berger kandidaat op Antwerpse CD&V-lijst

Philippe De Backer (Open Vld) meteen vlijmscher­p: “Gelijkheid man-vrouw moet wijken voor stemmen”

-

De Antwerpse ultraortho­doxe jood Aron Berger krijgt de negende plaats op de CD&V-lijst, meldt het blad Joods Actueel. Kris Peeters wil er pas morgen over communicer­en, zoals dat gepland was. Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer haalde meteen vlijmscher­p uit via Twitter: “Als voor stemmen nu al gelijkheid man-vrouw moet wijken.”

De ultraortho­doxe of chassidisc­he joden in Antwerpen koesteren een zeer conservati­ef, streng religieus wereldbeel­d. In een gesprek met Joods Actueel over zijn kandidatuu­r maakt Aron Berger duidelijk dat hij niet van de standpunte­n van zijn gemeenscha­p zal afwijken. Op de vraag of hij vrouwen de hand zal schudden antwoordt hij: “Ik hou mij aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame. Ik ben dan ook blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuigin­g en ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentat­ie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendee­l, het huwelijk is voor mij heilig en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Over het onverdoofd slachten zegt Aron Berger dat respect voor dieren uiterst belangrijk is, maar dat het joods ritueel slachten, “bij ons uitgevoerd door profession­elen”, behouden moet blijven.

Chassidisc­he joden hebben thuis ook geen televisie of internet en nemen tijdens de sabbat de telefoon niet op, al zal dat wel minder aanleiding geven tot politieke discussie.

De kandidatuu­r van Aron Berger is nog niet officieel bevestigd. Michael Freilich van Joods Actueel zegt dat hij het interview met hem pas vandaag ging publiceren. “Maar Aron Berger heeft zijn politieke stap zelf al bekendgema­akt in een video in het jiddisch voor mensen van de eigen gemeenscha­p. Dat gaat dan natuurlijk snel rond”, zegt Freilich. “Daarom heb ik zelf ook niet meer gewacht.”

Aron Berger zelf liet gisteravon­d laat wat beduusd weten dat hij pas morgen toelichtin­g zal geven, “op vraag van de partij”.

Tot 30.000 stemmen

Woordvoers­ter Miet Deckers zegt dat CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters woensdag tijdens een bezoek aan Joodse instelling­en na alle speculatie­s duidelijkh­eid zal verschaffe­n over Joodse mensen op de lijst.

Eerder had Aron Malinsky al gesuggeree­rd dat hij op de lijst zou staan, maar dat bleek voorbarig. Volgens Freilich heeft de 42-jarige Aron Berger, een handelaar in gevogelte uit de diamantwij­k en bekende en gewaardeer­de figuur binnen de Joodse gemeenscha­p, zelf contact gezocht met de CD&V.

Liberaal lijsttrekk­er Philippe De Backer haalde gisteravon­d meteen uit op Twitter: “Als voor stemmen in de stad nu al elementair­e omgangsvor­men en gelijkheid man-vrouw moeten wijken, dan getuigt dat van weinig respect voor onze stad en alle Antwerpena­ars.”

De Antwerps-Joodse gemeenscha­p telt volgens Michael Freilich zo’n 30.000 mensen, van wie tussen 10.000 en 15.000 mensen ultraortho­dox zijn. “Het gaat om heel wat stemmen”, zegt Freilich. “Die gaan niet naar Groen of PVDA vanwege hun kritiek op Israël. Open Vld heeft Claude Marinower, de N-VA André Gantman. De CD&V had nog niemand.”

Aron Berger

9de plaats CD&V-lijst

“Ik zal de mensen uitleggen waarom ik de hand van een dame niet schud.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JOODS ACTUEEL ?? Aron Berger krijgt de negende plaats op de Antwerpse lijst van CD&V.
FOTO JOODS ACTUEEL Aron Berger krijgt de negende plaats op de Antwerpse lijst van CD&V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium