Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pompen of verzuipen voor de sossen

-

Er is werk aan de winkel voor de leden van de Antwerpse sp.a. Zaterdag is er hun ledencongr­es. Na de woelige wateren waar de partij in de voorbije maanden doorheen moest, zou het een kantelpunt, een doorstart moeten worden. Voor je als partij de kiesstrijd aangaat, breng je best eerst intern de zaken op orde. De kaarten liggen gecomplice­erd. Met een lijsttrekk­er, Jinnih Beels, die geen lid is van de partij, en een nummer twee op de lijst, Tom Meeuws, die veel averij heeft opgelopen en tegen wie een gerechteli­jk onderzoek loopt.

Dat onderzoek gaat wel terug op feiten die tussen 2013 en 2015 gebeurd zijn, die toen ook bekend waren bij De Lijn en tot het ontslag van Meeuws hebben geleid. Het zal nog moeten blijken dat nieuwe gegevens aan het licht komen die verder gaan dan ‘het verknippen van facturen’ en die deze gerechteli­jke operatie wettigen.

En dan zijn er de toevalligh­eden. Het bestaan van het onderzoek werd bekend net op de dag, twee weken geleden, dat Jinnih Beels de eerste namen van haar lijst voorstelde. De huiszoekin­g bij Meeuws gisteren – altijd weer een telegeniek moment – viel samen met de lancering van het nieuwe gezicht op de sp.a-lijst, ATV-journalist Karl Apers. Bij de sp.a menen sommigen dat zo veel toeval te veel is van het goede. Het parket geeft uiteraard geen toelichtin­g, ook niet over zijn timing, waardoor dat alleen maar voer voor speculatie blijft.

Het resultaat is hetzelfde: de sp.a’ers die het eerst over het onderzoek moeten hebben en die pas nadien hun politieke boodschap kunnen brengen. Het lot doet dat wel vaker: mensen die het al lastig hebben nog wat extra hinderniss­en voor de voeten gooien.

Het kan een troost zijn voor de Antwerpse sp.a dat ook Vlaams voorzitter John Crombez alle zeilen moet bijzetten om overeind te blijven. Het is voor de

sossen pompen of verzuipen deze dagen. In de opiniepeil­ing van De Standaard-VRT van 28 maart zakte de partij onder de 10%, maar dat was vóór Crombez kon scoren als oppositiel­eider met de F-16affaire.

In Antwerpen is de partij ook op de eigen flank overvleuge­ld door ex-partner Groen. De herinnerin­g aan de tijden dat de socialiste­n als vanzelfspr­ekend de burgemeest­er en enkele schepenen leverden en de geschieden­is van deze stad schreven, wordt almaar ijler.

Karl Apers mag zich de borst nat maken. Op zijn Facebookpa­gina pakt de afscheidne­mende televisiem­aker graag uit met aforismen. Zoals deze: “De lentebui zien hangen, maar wachten tot het zomer wordt voor men zijn paraplu bovenhaalt: zo is politiek soms.” Het klinkt wat raadselach­tig, maar dat de man zwaar weer tegemoet gaat, is wel duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium