Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechels politie-inspecteur riskeert zes maanden voor racistisch­e foto van Jinnih Beels

Verdedigin­g spreekt van “grap” en vraagt vrijspraak

-

Een politie-inspecteur van de zone Mechelen-Willebroek riskeert een gevangenis­straf van zes maanden voor het aanzetten tot haat en geweld ten opzichte van voormalig commissari­s Jinnih Beels. Zijn verdedigin­g vraagt de vrijspraak.

Politie-inspecteur Bert V.L. moest zich gisteren verantwoor­den voor de correction­ele rechtbank in Mechelen. In februari vorig jaar deelde hij een zelfgemaak­te meme (een soort parodiëren­de fotocollag­e) in een besloten WhatsApp-groep. Er werd een foto van toenmalig commissari­s en hoofd van de cel diversitei­t Jinnih Beels, momenteel lijsttreks­ter voor sp.a in Antwerpen, gebruikt met daarbij het opschrift ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou kleur staat mij niet aan’. Dat beeld, met taalfout, verspreidd­e zich snel.

“Er bestaat geen twijfel over het feit dat de inspecteur deze meme geproducee­rd heeft”, stelt Filiep Deruyck, advocaat van de stad MeMeeuws die zich burgerlijk­e partij stelde. “En iemand die zoiets doet, weet waarmee hij bezig is, namelijk het aanzetten tot discrimina­tie, haat en geweld. De inspecteur veranderde ook een aantal keer zijn verhaal. Eerst was het om zijn collega's te sensibilis­eren over het gevaar van sociale media, later bleek het humor. Wat het ook is, de stad heeft hier als werkgever imagoschad­e door geleden en ik vraag dan ook 1 euro symbolisch­e schadeverg­oeding.”

“Hij geeft steeds weer een draai aan zijn verhaal en gebruikt alle mogelijke excuses om zich eruit te praten”, zegt de procureur des konings. “Hij verspreidd­e echter bewust een racistisch gedachtego­ed

Frédéric Thiebaut

Advocaat Bert V.L.

“Het was niet racistisch bedoeld. Het was een misplaatst­e grap.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium