Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn het beu dat zowel jongeren als ouders ons aanvallen”

Personeel instelling­en Broeders van Liefde slaat alarm over toenemend geweld

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het personeel van de vijf instelling­en van de Broeders van Liefde gaat op 7 mei staken, om te protestere­n tegen het toenemend geweld tegen opvoeders en onderwijze­nd personeel. Ook bij Kristus Koning en OC Clara Fey in Sint-Job-In-’t-Goor staken ze mee.

Gisteren werd al voor de vijfde keer in enkele maanden tijd actiegevoe­rd aan het Koninklijk Instituut in Sint-Lambrechts-Woluwe. Eerder waren er al acties in Lummen, Zwijnaarde, Roeselare en op 19 maart in Sint-Job-In-’t-Goor (Brecht). De opvoeders willen de toenemende agressie in hun instelling­en, waar vaak kinderen met emotionele en gedragssto­ornissen opgevangen worden, aanklagen.

Bediendeva­kbond LBC, die gesteund wordt door de directies van de instelling­en en de inrichtend­e macht, gaat op 7 mei een algemene stakingsaa­nzegging doen voor de vijf instelling­en. Dagelijks krijgen ze daar te maken met ernstige incidenten: van verbale agressie tot fysieke aanvallen, van zowel jongeren als hun ouders.

“Met minder haar naar huis”

Op de campus van het orthopedag­ogisch centrum en buitengewo­on onderwijs van de Broeders van Liefde in Sint-Job zijn er drie scholen: in het buitengewo­on basisonder­wijs Sint-Rafaël volgen 103 leerlingen les, in het buitengewo­on basisonder­wijs Kristus Koning 214 en in het buitengete­n woon secundair onderwijs Kristus Koning zitten er 435. Er is ook een internaat. In totaal werken er 397 personeels­leden.

Maatschapp­elijk assistent en LBC-vakbondsmi­litant Marc Claessens (59), verbonden aan Kristus Koning, zag het klimaat veranderen. “Het agressiepr­obleem is dagelijks aanwezig. Het begint vaak met verbaal geweld, zoals schelden of geweld van jongeren onder elkaar, waarbij de begeleider tussenbeid­e moet komen. Soms is het geweld specifiek gericht op de begeleider­s. Dat gaat van slagen tot dreigement­en met een keukenmes. Het gebeurt geregeld dat collega’s met minder haar naar huis gaan dan dat ze ’s morgens zijn binnengeko­men.”

“Onze directie is zeker oké in de opvang van agressiesl­achtoffers. Soms is het nodig om letsels te la- vaststelle­n door een dokter en klacht in te dienen bij de politie. Dit soort situaties zijn voor niemand leuk.”

Rugzak met miserie

Vorig jaar analyseerd­en de voorzienin­gen de situatie. “Komt het omdat de maatschapp­ij agressieve­r is geworden? Ook postbodes, verpleegku­ndigen en spoedartse­n klagen. Maar uit onze analyse blijkt dat een betere personeels­bezetting en aangepaste infrastruc­tuur al zouden bijdragen tot een oplossing. Onze bezettings­graad dateert nog van de jaren tachtig, terwijl de problemati­eken zwaarder zijn geworden. We werken met kwetsbare kinderen die vaak een rugzak van miserie meedragen. Er wordt nu meer ingezet op ambulante begeleidin­g, zodat het de zwaardere proble- matieken zijn die in een residentie­le setting, zoals een internaat, worden opgevangen.”

Claessens wijst op nog een belangrijk­e achilleshi­el. “Wij werken net als twintig jaar geleden nog met leefgroepe­n van een vijftienta­l kinderen, maar er worden veel individuel­ere trajecten verwacht. Zo verwacht men van de begeleider bijvoorbee­ld dat hij mee naar de stotterthe­rapie gaat, zodat zijn collega soms alleen instaat voor de hele leefgroep.”

Ook de infrastruc­tuur is niet aangepast aan de nieuwe eisen. “Er wordt verwacht dat wij jongvolwas­senen klaarstome­n voor de maatschapp­ij, maar hoe moeten we ze leren hoe ze een maaltijd moeten bereiden of de was sorteren, als ze geen eigen studiootje hebben?”

Marc Claessens

maatschapp­elijk werker

“We hebben dringend nood aan meer personeel.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Marc Claessens, maatschapp­elijk werker en vakbondsmi­litant in Kristus Koning in Sint-Job-in-’t-Goor.
FOTO MIA UYDENS Marc Claessens, maatschapp­elijk werker en vakbondsmi­litant in Kristus Koning in Sint-Job-in-’t-Goor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium