Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De klas moet weer leren wat gezag en respect zijn”

30% meer leerlingen misdraagt zich op school

-

Het aantal leerlingen dat zich zodanig misdraagt op school dat het centrum voor leerlingen­begeleidin­g (clb) moet tussenkome­n, is in vier jaar met bijna 30% toegenomen. Vorig schooljaar ging het om 7.919 scholieren. “Jongeren voelen zich vrijer om verbaal en fysiek agressief te reageren als het ze niet aanstaat”, zegt kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns. “Het is hoog tijd dat we hen weer met autoriteit leren omgaan.”

“Dit jaar hadden we nog een leerling die met stoelen begon te gooien”, zegt Stefaan Croonen, directeur van het Busleyden Atheneum in Mechelen. “Anderen lopen de klas uit omdat de boodschap van de leerkracht hen niet aanstaat. Het gaat om uitzonderl­ijke gevallen, maar er zijn inderdaad meer en meer leerlingen die het nooit geleerd hebben om een

neen te krijgen, of die problemen hebben met de grenzen die leerkracht­en en opvoeders opleggen.”

Croonen is vanuit de praktijk getuige van een groeiend aantal jongeren dat problemati­sch gedrag vertoont in de klas. Dat aanvoelen kreeg gisteren bevestigin­g in het jaarversla­g van de clb’s. Nooit eerder overtraden zo veel leerlingen uit de basis- of middelbare school het schoolregl­ement of de klasre70% gels. Het gaat bijvoorbee­ld over ernstig pestgedrag of drankmisbr­uik tijdens een schooluits­tap.

Ook het aantal scholieren dat de diagnose krijgt een gedragspro­bleem te hebben, is in dezelfde periode met 75% gestegen. Dat is voor een deel te verklaren omdat die kinderen een diagnose nódig hebben om extra ondersteun­ing te krijgen in de klas. Maar de cijfers bewijzen ook dat leerkracht­en problemati­sch gedrag meer opmerken en geen blijf weten met die kinderen.

“Ogen openen”

Voor die verontrust­ende evolutie waarschuwt ook kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns (KU Leuven). “We moeten dringend onze ogen openen ”, zegt hij. “Jongeren voelen zich vandaag vrijer om verbaal of fysiek agressief te reageren als iets hen niet aanstaat.”

Volgens schattinge­n gedraagt van de jongeren zich normaal en heeft 10% een echte gedragssto­ornis. 10% tot 20% heeft gedragsmoe­ilijkheden en het is die groep die volgens Adriaensse­ns in de lift zit. “Hoe dat komt? Een schrijnend gebrek aan autoriteit”, zegt hij. “Het is een besmet woord omdat iedereen meteen aan machtsmisb­ruik denkt, maar ik bedoel daarmee gezag en respect. Jongeren mogen vandaag over alles hun mening zeggen, zonder gecorrigee­rd te worden. En volwassene­n staan er machteloos op te kijken. Wij zijn de eerste generatie waar een 14-jarige de trambestuu­rder de huid vol kan schelden terwijl twintig volwassene­n hun uiterste best doen om naar buiten te kijken.”

Volgens de kinderpsyc­hiater moeten we onze kinderen daarom weer met autoriteit leren omgaan. “Het begint met het gedrag van onze kinderen niet te overroepen”, zegt hij. “Door alles geweldig en fantastisc­h te vinden, betaal je de prijs op termijn. Ouders en leerkracht­en moeten ook al op vroege leeftijd de grenzen bewaken en daar samen afspraken over maken. Als er op verschille­nde plaatsen andere regels gelden,

loopt het ook mis.” Wachtlijst

Volgens de clb’s worden de problemen versterkt omdat de toeleiding naar de

jeugdhulpv­erlening stropt, wegens te lange wachtlijst­en. Stefan Grielens, directeur van de vrije clb’s, noemt ook de groeiende diversitei­t in onze samenlevin­g: eenouderge­zinnen bijvoorbee­ld die meer bezig zijn met overleven dan met opvoeden. Of allochtone ouders die moeilijker communicer­en met de school.

“Die factoren spelen mee”, zegt Adriaensse­ns. “Maar als het over gedragspro­blemen gaat, heeft de hele samenlevin­g een verantwoor­delijkheid om duidelijke afspraken te maken met haar jongeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium