Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Essenaar (39) opgepakt in Nederlands terrorisme­onderzoek

-

De Nederlands­e justitie heeft een man uit Essen laten arresteren in een onderzoek naar terrorisme. Samen met drie anderen kwam hij in beeld tijdens het onderzoek naar een geluidsfra­gment waarin over een aanslag werd gesproken.

De 39-jarige man, een Marokkaans­e Nederlande­r, werd gisteren door de Belgische politie opgepakt op vraag van het Landelijk Parket in Nederland. “Hij zal later worden overgeleve­rd aan Nederland”, zegt het Landelijk Parket in een mededeling. Bij de huiszoekin­gen van gisteren werden ook drie verdachten opgepakt in Nederland. Het gaat om twee broers, 29 en 26 jaar oud, uit het Brabantse Oudenbosch en om een 37-jarige inwoner van Roosendaal.

Ook in Antwerpen werd gisterenoc­htend een huiszoekin­g gehouden die in het Nederlands­e dossier paste. Daarbij werd niemand opgepakt. Bij de verschille­nde zoekingen werden geen wapens of explosieve­n aangetroff­en. De speurders namen wel computerma­teriaal en drie auto’s in beslag. Bij de inval in Roosendaal werd

bovendien een cannabispl­antage met een honderdtal planten aangetroff­en. Geluidsfra­gment

Het onderzoek naar de groep begon volgens het Landelijk Parket nadat in een ander onderzoek een geluidsfra­gment was aangetroff­en. Op dat fragment was volgens de AIVD, het Nederlands­e equivalent van onze Staatsveil­igheid, te horen hoe mannen spraken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam. Het onderzoek naar dat geluidsfra­gment leidde nu tot de vier arrestatie­s.

De vier worden evenwel niet verdacht van het effectieve voorbereid­en van een aanslag. “Het onderzoek richt zich op voorbereid­ingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreide­n van gewelddadi­g jihadisme via social media”, aldus het Landelijk Parket.

De drie in Nederland opgepakte verdachten verschijne­n later deze week voor de raadkamer, daar wordt over hun verdere aanhouding beslist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium