Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn droom: Opera aan de Schelde”

Idee Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers

- (pvb)

De Oost-Vlaamse provincieg­ouverneur Jan Briers (64) droomt ervan, na zijn pensioneri­ng, werk te maken van een gloednieuw, architectu­raal schitteren­d, Vlaams operahuis langs de Schelde.

“Antwerpen droomt van een opera aan de Schelde. Dat wordt mijn tweede project

(naast een concertzaa­l voor Gent, red.), ergens op de grens met Oost-Vlaanderen”, aldus gouverneur Jan Briers in een gesprek met De Tijd.

De liefde van Briers voor cultuur is bekend. Zelf was hij jarenlang de drijvende kracht achter het Festival van Vlaanderen, dat door zijn vader werd gestart.

Maar dromen de Antwerpena­ars van een opera-aan-de-Schelde? “Ik praat vaak met Antwerpena­ars”, licht de gouverneur ons toe. “Daar leeft dat idee. Men beseft dat overal ter wereld een nieuwe architectu­ur is gegroeid rond kunst. De Opera van Sydney, het Guggenheim in Bilbao enz. En dan stel ik met vele anderen vast dat het hier bij ons ontbreekt aan een operahuis van de toekomst.”

“De opera’s in Antwerpen en Gent zijn relatief klein en er is een schrijnend tekort aan ruimte voor grote spektakels. Laten we samenwerke­n om ergens op de grens van Antwerpen en Oost-Vlaanderen zo’n nieuw operahuis op te richten: bijvoorbee­ld in Kruibeke met zicht op de Hobokense Polders. Of bij Temse-Bornem. Realistisc­h? Als je niet mag dromen kom je nergens.”

“Dit is dan een droom van hemzelf”, reageert een bestuursli­d van Kunsthuis, de koepel die het ballet en de opera in Vlaanderen coördineer­t.

“Een gouverneur moet niet verkozen worden”, grijnst de gewezen Antwerpse cultuursch­epen Philippe Heylen én ondervoorz­itter van Kunsthuis op zijn beurt. “Ik wil ook wel dromen, maar we hebben in Vlaanderen nog geen olie gevonden… De gouverneur is hier met zijn droom vooral voorbarig want het Kunsthuis is zelf in opdracht van Vlaanderen de oefening aan het doen om de huidige gebouwen te optimalise­ren. Wat gaan we met die gebouwen doen? Dat van Gent moet dringend worden gerenoveer­d, dat van Antwerpen ook, maar wat minder. Waar we daarnaast wel behoefte aan hebben is aan een soort gezamenlij­k productieh­uis met mogelijkhe­id tot onder meer decoropsla­g Maar, ik dacht dat de provincies niet meer bevoegd waren voor cultuur?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium