Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA bindt strijd aan tegen eenzaamhei­d

Partij wil meldpunt in Antwerpen naar Rotterdams voorbeeld

- MAAIKE FLOOR

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Parlements­lid Lorin Parys hebben een plan voorgestel­d om eenzaamhei­d te bestrijden. De bedoeling is dat lokale besturen het thema opnemen in hun verkiezing­sprogramma. Ook voor Antwerpen liggen er al voorstelle­n klaar.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse premier Theresa May begin dit jaar een minister van Eenzaamhei­d aangesteld. Zo ver wil N-VA niet gaan, maar met een focusgroep in het Vlaams Parlement en een toolkit voor alle lokale besturen is het wel de bedoeling dat er initiatiev­en komen om eenzaamhei­d te bestrijden.

“Eenzaamhei­d is een verborgen probleem en mensen praten er niet graag over”, zegt Lorin Parys (N-VA). “Eén op de vier Vlamingen voelt zich eenzaam. Dat zijn 1.625.000 mensen. Dat gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jonge mensen. Wij willen hiervan een speerpunt maken voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Volgens internatio­naal onderzoek is eenzaam zijn net zo ongezond als roken en obesitas. Mensen zijn vaak eerst eenzaam en worden dan ziek. Mijn apotheker vertelde dat er mensen zijn die iedere dag een paracetamo­l bij hem komen kopen om maar een gesprek te hebben. Als samenlevin­g moeten we hier samen iets aan doen.”

Ook jongeren

N-VA heeft zich gebaseerd op een onderzoek van de KU Leuven uit 2012, waaruit blijkt dat in heel België 46% van de ouderen zich eenzaam voelt. Voor Vlaanderen ligt dat percentage lager, maar in de grote steden heeft 40% te kampen met eenzaamhei­d. Eén op de vijf ouderen leeft in een sociaal isolement.

Uit cijfers van de VRT blijkt dat 15% van de studenten sterke gevoelens van eenzaamhei­d ervaart, naast 25% van de werkende bevolking en 52% van de ouders. Dat toont aan dat niet alleen ouderen hiermee te maken krijgen. Van de senioren, zijn het vooral de tachtigplu­ssers die geisoleerd geraken.

Samenlevin­g mobilisere­n

“We hebben niet de illusie dat we dit probleem kunnen oplossen, maar we willen de samenlevin­g wel mobilisere­n en initiatiev­en steunen die iets aan eenzaamhei­d doen”, zegt N-VAvoorzitt­er Bart De Wever. “Zeker ook voor jongeren, waar nu nog weinig voor gebeurt.” In het Vlaams Parlement wil Lorin Parys een focusgroep opzetten die extra aandacht besteedt aan het thema. Alle lokale afdelingen krijgen een toolkit met veertig goede voorbeelde­n die steden en gemeenten kunnen inspireren. Er bestaan namelijk al heel wat projecten.

In Aalst wordt er bijvoorbee­ld gezorgd voor vervoer als mensen graag naar een cultureel evenement willen, maar er zelf niet geraken. In Izegem worden lunches georganise­erd voor eenzame mensen, waar ze dan meteen in contact kunnen komen met organisati­es die hen kunnen helpen. In Antwerpen is onlangs het platform Hoplr gelanceerd, een soort Facebook op buurtnivea­u.

In Wilrijk en Berchem heeft Bclose, een betalende dienst van Bpost, een enquête gehouden over sociale contacten bij tachtigplu­ssers. In het voorjaar zal dat ook in Deurne gebeuren.

Meldpunt

In de volgende legislatuu­r hoopt de N-VA in Antwerpen een meldpunt eenzaamhei­d op te richten, naar Rotterdams voorbeeld. Sociale organisati­es en bedrijven kunnen het daar melden als ze sterke vermoedens hebben dat iemand eenzaam of sociaal geïsoleerd is. De aanleiding voor dat meldpunt was dat in 2013 een Rotterdams­e vrouw werd aangetroff­en die al tien jaar dood in haar huis lag zonder dat iemand dat had opgemerkt. Na een pilootproj­ect werd het meldpunt uitgerold in heel de stad. Tussen mei en september vorig jaar kwamen er 206 meldingen, waarvan negen mensen echt hulp nodig hadden.

In Antwerpen zou het project in Antwerpen-Noord, Wilrijk en op het Kiel van start gaan. Na een melding komen vrijwillig­ers binnen de 24 uur thuis aankloppen om te verifiëren hoe het gaat.

Lorin Parys

Vlaams Parlements­lid (N-VA)

‘‘Volgens onderzoek is eenzaam zijn net zo ongezond als roken en obesitas.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Parlements­lid Lorin Parys stellen een toolkit met veertig voorbeelde­n om eenzaamhei­d te bestrijden beschikbaa­r voor de lokale afdelingen.
FOTO PATRICK DE ROO N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Parlements­lid Lorin Parys stellen een toolkit met veertig voorbeelde­n om eenzaamhei­d te bestrijden beschikbaa­r voor de lokale afdelingen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium