Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familieruz­ie Bougliones ontaardt in écht circus

-

Ruzies komen in de beste families voor. Maar als die familie Bouglione heet en al zes generaties lang dé Franse circusdyna­stie bij uitstek vormt, dan is dat groot nieuws: het is dikke ambras bij de Bougliones. De clan rond nonkel Joseph ‘Sampion’, met het Parijse ‘Cirque d’Hiver’ als uitvalsbas­is, is naar de rechter gestapt tegen neef en ‘nestbevuil­er’ André-Joseph.

Wat begon als een banale ruzie over de zin en onzin van dierenacts is inmiddels ontaard in een juridische strijd: de clan rond nonkel Joseph ‘Sampion’ daagt neef André-Joseph voor de rechtbank. Hij wil dat de rechter zijn neef verbiedt nog langer de illustere familienaa­m te gebruiken.

Gestopt met dierenacts

De 44-jarige André-Joseph, telg van de zesde generatie Bouglione en directeur van zijn eigen rondtrekke­nde circus, stopte vorig jaar met dierenacts. “Uit liefde voor de dieren en uit respect voor het publiek, dat almaar gevoeliger wordt voor dierenrech­ten”, zo zei hij destijds in de Franse media. Al is er ook eigenbelan­g mee gemoeid: “Mijn vrouw en ik zijn ervan overtuigd dat stoppen met circusacts met wilde dieren de enige oplossing is om het traditione­le circus te redden.”

André-Joseph weet waarover hij praat. Hij was zelf 25 jaar lang actief als dierentemm­er en trad op met tijgers, leeuwen en olifanten. Maar wat hij in die kwarteeuw allemaal zag en meemaakte, tart alle verbeeldin­g. In een zopas verschenen boek doet hij de harde realiteit van het circusweze­n uit de doeken. In anekdotes schrijft hij over een jong welpje dat in zijn kooi een zware halskettin­g om krijgt en door dierentemm­ers letterlijk op een taboeretje wordt gesleept, over een giraf die tijdens het transport door de vloer van zijn kooi zakt en kilometers lang met zijn hoeven over de weg sleept, of zelfs over regelrecht­e verdoken handel in wilde dieren zonder de vereiste gezondheid­scertifica­ten of kweekvergu­nningen.

“In sommige circussen overleven de dieren hooguit enkele maanden, zo schandalig worden ze behandeld. Al te vaak is dat een gevolg van onwetendhe­id, incompeten­tie of domheid”, klinkt het bikkelhard.

Rechter bepaalt erfgenaam

Maar die uitlatinge­n zijn de andere familietak in het verkeerde keelgat geschoten. “Circus Bouglione en de familie hebben altijd veel aandacht gehad voor het welzijn van de dieren. We hebben ook altijd alle financiële middelen ingezet om de dieren de beste verzorging en behuizing te geven.” Die tak van de familie denkt er dan ook niet aan om te stoppen met de dierenacts “waar we al 170 jaar bekend om zijn”.

Om elke verwarring tussen beide clans voor eens en altijd uit de (circus)wereld te helpen, heeft de nonkel zijn neef intussen voor de rechtbank gedaagd. De rechter wacht de aartsmoeil­ijke taak om te beslissen wie van beide zich de enige échte erfgenaam mag noemen van Frankrijks bekendste circusgesl­acht.

‘‘We hebben altijd veel aandacht gehad voor het welzijn van de dieren.’’

‘‘In sommige circussen overleven de dieren hooguit enkele maanden.’’

 ?? FOTO'S AFP, ISOPIX, BELGA ?? Circus Bouglione heeft 170 jaar ervaring met dierenacts. Archiefbee­lden van shows uit 2014.
FOTO'S AFP, ISOPIX, BELGA Circus Bouglione heeft 170 jaar ervaring met dierenacts. Archiefbee­lden van shows uit 2014.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? André-Joseph Bouglione
André-Joseph Bouglione
 ??  ?? Joseph Bouglione
Joseph Bouglione
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium