Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuur slaat de lente over

Lange winter en plotse zomer zorgt voor immens korte bloeiperio­de

- (csn)

Natuurlief­hebbers blijven deze week best bij de les, want de bloeitijd is dit jaar korter dan ooit. “Volgende week staat alles in het groen”, zegt Koen Es van de Plantentui­n in Meise. “Door de plotse zomerse temperatur­en na een lange kille periode barst de natuur nu letterlijk open.”

Op 1 april was het in Ukkel nog amper 7,8 graden. Deze week gaat de thermomete­r naar 25. Zomer, terwijl de winter twee weken geleden nog aan het uitbollen was. En dat zorgt ervoor dat de natuur dezer dagen letterlijk ontploft. “De knoppen van planten en bomen hebben zeer lang moeten wachten om uit te komen”, zegt Koen Es. “Met als gevolg dat ze nu in sneltempo openbarste­n. Kijk maar eens goed buiten, wat nu nog kaal staat, is volgende week zeker groen. Tijdens een normaal jaar heeft de natuur een viertal weken nodig om in bloei te komen, nu zal het nog geen twee weken duren. Dag na dag ziet alles er anders uit.”

“Bloei voor iedereen”

Met als gevolg dat soorten die elkaar doorgaans opvolgen, nu op eenzelfde moment in bloei komen te staan. “In normale jaren stijgt de temperatuu­r gestaag en zijn eerst de krokussen aan de beurt, daarna de narcissen, enzovoort. Maar omdat die vroegbloei­ers nu hebben moeten wachten, is het bloei voor iedereen. Bij zowel de perenbomen als appelaars zie je nu bloesems, terwijl de peren normaal de eerste zijn. Hetzelfde met sneeuwklok­jes en bosanemone­n. In een normaal jaar zie je die niet samen.”

Wachten op de IJsheilige­n

De korte lente vormt volgens Es geen probleem voor de natuur. “Op zich is daar niets fout mee. Tenzij het nu natuurlijk nog plots tot vrieskou komt. Vorig jaar gebeurde dat ook nog eind april, met alle gevolgen van doen voor de fruitbomen.” Iets waar ook moestuinie­r Wim Lybaert voor waarschuwt. “Met dit weer is de verleiding zeer groot om er al in te vliegen”, zegt hij. “Bij 25 graden willen mensen buiten al tomaten, komkommers of courgettes planten. Zelf voel ik het ook kriebelen. Maar het is te vroeg. De regel is dat je moet wachten tot half mei, tot de IJsheilige­n voorbij zijn. Natuurlijk zal alles nu groeien, de natuur kent een spurt. Maar als het volgende week weer tien of vijftien graden wordt en we ’s nachts misschien nog eens onder nul gaan, is alles kapot. Zaai wat wortels, plant wat sla, maar laat de zomerse vruchtgewa­ssen nog even binnen tot het echt zomer is. Het is nog maar half april, laat ons dat niet vergeten.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Volgende week start een korte bloeiperio­de.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Volgende week start een korte bloeiperio­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium