Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén op de drie handelaars heeft webshop, maar Belg koopt weinig online

Philippe Muyters (N-VA) wil dat winkeliers meer reclame voor zichzelf maken op het internet

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal handelaars met een fysieke winkel die daarnaast ook een webshop hebben, is in Vlaanderen in twee jaar tijd gestegen van 18% naar 32%. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil dat nog meer handelaars hun producten via het internet aanprijzen. Daarom lanceert hij een website die voor elke handelaar de financiële impact daarvan berekent. De concurrent­ie met buitenland­se websites wordt wel bikkelhard. Zij blijven marktleide­r in België, en het aantal Belgen dat online iets koopt, neemt al drie jaar niet meer toe.

Wim Dons (51) is uitbater van de winkel Xpertvinum in Leest, een deelgemeen­te van Mechelen. “Ik verkoop Spaanse wijnen en sherry”, zegt Wim Dons. “Een drietal jaar geleden ben ik gestart met een webshop. De opstart daarvan heeft me zo’n twintigdui­zend euro gekost. Maar na 2,5 jaar heb ik die investerin­g terugverdi­end. Zo’n 20% van mijn omzet haal ik uit de webshop”, legt Dons uit. “Ik krijg door die webshop ook meer klanten in mijn fysieke winkel in Leest, omdat die mensen mij via het internet hebben gevonden. Ze willen mijn wijnen en sherry’s dan eens ter plaatse proeven. Klanten geven in mijn winkel meer uit dan via de webshop. Als ze wijn niet kunnen proeven, kiezen ze eerder voor goedkopere flessen.”

Spijt heeft Dons niet van zijn investerin­g in de webshop, maar de kosten blijven wel komen. “Ik moet nu nog meer investeren in de aanwezighe­id van Xpertvinum op sociale media. Deze week zit ik bijvoorbee­ld met experts samen om te bekijken hoe de winkel sneller via Google kan worden gevonden”, zegt Dons. “Zo’n webshop is ook tijdsinten­sief. Ik ben er één volledige dag per week mee bezig. De bestelling­en afhandelen kost niet zo veel tijd, maar ik moet er wel voor zorgen dat de informatie over de wijnen op de website actueel blijft. Er moeten bijvoorbee­ld regelmatig nieuwe foto’s en prijzen worden opgezet.”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil dat meer handelaars de stap naar het internet zetten. “Als het niet via een webshop is, kunnen de handelaars tenminste hun aanwezighe­id op het internet vergroten door foto’s en informatie van enkele van hun producten te posten”, zegt Muyters. “Soms vraagt een handelaar me wanneer ik iets ga doen aan die trend van e-commerce. Maar ik ga daar niets aan doen. Die trend gaat niet weg. Ook kleine handelaars moeten dus nagaan of het niet beter zou zijn om ook producten via het internet aan te bieden.”

De koudwaterv­rees van Vlaamse handelaars om met een webshop te beginnen, is in de voorbije jaren al fors afgenomen. Uit een onderzoek dat het Agentschap Innoveren en Ondernemen afnam bij meer dan tweeduizen­d zelfstandi­ge ondernemer­s, blijkt dat het aantal handelaars met een webshop in twee jaar tijd is gestegen van 18% naar 32%.

De stijging komt er onder meer door een stevige campagne die de Vlaamse overheid samen met ondernemer­sorganisat­ies Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) heeft gelanceerd.

Nu wil Muyters samen met die organisati­es nog een stap verder gaan. Op een website kunnen handelaars voor hun eigen zaak berekenen wat de financiële impact van een webshop voor hen persoonlij­k zou zijn. Ze kunnen op die website ook een ‘scan’ laten nemen van hun bedrijf, om te weten welke concrete maatregele­n ze nog kunnen nemen om meer klanten te winnen via het internet.

NSZ en Unizo organisere­n in de komende weken elk twintig infor-

Koudwaterv­rees afgenomen

matiesessi­es over hoe een handelaar zijn aanwezighe­id op het internet kan vergroten.

Webshop is niet altijd goed

Maar dat wil niet zeggen dat iedere Belgische handelaar een webshop moet starten. “Een webshop is niet altijd een goed idee”, zegt Dieter Van Esch, marketinge­xpert bij Intracto & Mosquito, een bedrijf uit Herentals dat webshops maakt en marketinga­dvies geeft aan handelaars.

“Als je een nicheprodu­ct verkoopt, is een webshop bijna altijd interessan­t. Iemand die enkel teenslippe­rs verkoopt, kan concurrere­n met grote namen als Zalando of Bol.com, omdat de consument die kleine handelaar dan ziet als een specialist in teenslippe­rs.”

“Wie allerlei soorten kleding verkoopt, zal minder kunnen concurrere­n met grote internatio­nale namen, omdat de klant een broek of een jurk elders goedkoper kan vinden. Dat soort winkels moet zich meer richten op de uitbouw van goede marketing op het internet, bijvoorbee­ld door kortingsbo­nnen te sturen naar klanten op Facebook. Zo lok je meer klanten naar je eigen fysieke winkel”, zegt Dieter Van Esch.

Buitenland­se concurrent­ie

Want hoezeer de Vlaamse handelaars ook hun best doen, de buitenland­se concurrent­ie is op het vlak van webshops maar moeilijk kapot te krijgen.

“In 2017 werd bijna 54% van de aankopen die Belgen via het internet deden, in het buitenland verwerkt. In 2013 was dat nog maar 37%”, zegt Hans Cardyn, woordvoerd­er van handelsfed­eratie Co- meos.

De inhaaloper­atie van Vlaamse handelaars wordt dus een zware klus. Ook omdat er nauwelijks nog Belgen bijkomen die via het internet aankopen doen. Volgens Comeos shopt 63% van de Belgen online, en is dat cijfer al drie jaar niet meer veranderd.

“De mensen die in 2015 nog geen producten via het internet kochten, zullen dat vandaag ook niet doen”, zegt Gino Van Ossel, retailexpe­rt van de Vlerick Business School.

Nochtans loopt de Belg op het vlak van e-commerce flink achter op de buurlanden. Uit cijfers van de Europese organisati­e Ecommerce Foundation blijkt dat 79% van de Nederlande­rs producten via het internet koopt. In Duitsland is dat 82% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 87%. In dit onderzoek scoort België veel minder goed met slechts 65%, een score die te vergelijke­n is met het cijfer dat Comeos naar voor schuift.

“De Belg is nu eenmaal een zekerheids­zoeker”, zegt Van Ossel. “Hij heeft meer weerstand tegen veranderin­g dan mensen in andere landen. Maar ook daar ligt een kans voor de lokale handelaar. Het marktaande­el van de kleine zelfstandi­ge winkelier is in België veel hoger dan in de buurlanden, omdat de Belg nog graag naar een handelaar gaat die hij kent en vertrouwt.”

De strijd tegen de buitenland­se ketens is dus nog niet verloren.

Handelaars kunnen de financiële impact van een webshop voor hun zaak berekenen via de website www.hetinterne­tookuwzaak.be.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Wijnhandel­aar Wim Dons verdiende de investerin­g van zijn webshop ondertusse­n terug.
FOTO OLIVIER MATTHYS Wijnhandel­aar Wim Dons verdiende de investerin­g van zijn webshop ondertusse­n terug.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium