Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén kamperende ouder zorgt voor wachtrijen bij drie scholen

Domino-effect in Sint-Lievenscol­lege en Sint-Ludgardis Belpaire door één moeder bij Xaveriusco­llege

- JAN STASSIJNS

De eerste ouder stond maandagoch­tend al om 6u in de rij voor de inschrijvi­ngen in het Xaveriusco­llege, die pas komende zaterdag starten. Het zorgde voor een domino-effect, want ook in het SintLieven­scollege en in Sint-Ludgardis Belpaire staan ouders nu al in de rij.

Wie via het online aanmelding­ssysteem ‘Meld je Aan Secundair’ een plaats toegewezen kreeg in een van de 46 deelnemend­e scholen, kan het gekregen ticket zaterdag vanaf 13u verzilvere­n op de school naar keuze. In de twintig scholen die niet intekenden op het online systeem en waar dus nog volgens chronologi­e ingeschrev­en kan worden, starten de inschrijve­n ook zaterdag, om 13u.

Toch stonden er maandagoch­tend vroeg al verschille­nde ouders aan te schuiven in het Xaveriusco­llege in Borgerhout, het Sint-Lievenscol­lege en Sint-Ludgardis Belpaire in Antwerpen. Eén ouder trapte de wachtrij van het Xaveriusco­llege in Borgerhout af. Niet veel later volgde de rest. “Het is nu of nooit”, zegt de mama van Noor (11) uit Borgerhout, die liever anoniem blijft. “Ja, ik stond hier als eerste en heb al heel veel tegenwind gekregen van andere ouders. Maar dit gaat wel over mijn kind, hé. De keuze voor een secundaire school is een mijlpaal in haar leven. Mijn man heeft een hele week verlof genomen om ervoor te zorgen dat we erbij zijn. Ik had gehoord dat enkele ouders van lagerescho­olkinderen in het Xaveriusco­llege zich al verenigd hadden en woensdag zouden beginnen aan te schuiven. Ik wou hen voor zijn en dus stond ik hier als eerste. Plan b is het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout, plan c is onze plek in een Meld Je Aan-school te gebruiken. We hebben onze derde keuze gekregen, maar het Xaveriusco­llege was altijd plan a.”

Gerechtsde­urwaarder

In het Sint-Lievenscol­lege en in SintLudgar­dis Belpaire verspreidd­e het nieuws van de eerste wachtrij in het Xaveriusco­llege zich als een lopend vuurtje. Het systeem dat op de drie scholen gehanteerd wordt, is nagenoeg hetzelfde. De ouders hebben een lijst gemaakt, onder het toezicht van een gerechtsde­urwaarder. Wie toekomt, krijgt een plaatsje in de rij. Elke vier uur worden alle namen afgeroepen en moeten ouders aftekenen. Wie er niet is, is zijn of haar plaatsje op de lijst kwijt. ’s Nachts is dat niet nodig, al is er wel permanenti­e. “Hier stonden de eerste ouders al om 8u en wisten we dat het op het Xaveriusco­llege al begonnen was”, klinkt het bij de wachtende ouders van Sint-Ludgardis, waar gisterenmi­ddag vijftig ouders op de lijst stonden voor 96 plaatsen.

Veel paniek

“Krankjorum”, zegt Veronique Moorkens. “Wie gaat er nu al een week op voorhand kamperen? Maar we moeten wel. Mijn kind zit hier al in de lagere school, maar kan dus niet automatisc­h doorstrome­n naar het secundair. Dit is het enige alternatie­f.”

Hetzelfde verhaal is te horen bij het Sint-Lievenscol­lege, waar gisterenna­middag iets meer dan de helft van de 127 plaatsen ingevuld waren. “Er is bij heel veel ouders paniek”, zeggen ouders Marnix Dejonghe, Birgit Claikens en Anne Geerts. “En dat is ook in de hand gewerkt door de grote onzekerhei­d van de plaatsen via het Meld je Aan-systeem. De politiek moet nu maar eens aan een echte oplossing werken. Voor ons is het al om zeep, maar ik hoop dat ouders dit in de toekomst niet moeten meemaken.”

Alex Peeters, algemeen directeur van het Xaveriusco­llege, had de vroege wachtrijen verwacht. “De koffie stond klaar”, zegt Peeters. “Vorig jaar stonden ouders hier op woensdag, dit jaar op maandag. Meld je Aan heeft de ongerusthe­id bij ouders doen toenemen en dan is dit geen verrassing.”

Veronique Moorkens

Kamperende moeder

‘‘Het is krankjorum dat we hier een week kamperen, ik weet het. Maar het is onze enige optie.’’

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, JORIS HERREGODS ?? Ook in SintLudgar­dis Belpaire waren er gisteren wachtenden. Elke vier uur worden alle namen afgeroepen en moeten de ouders aftekenen. ’s Nachts is er permanenti­e.
FOTO'S PATRICK DE ROO, JORIS HERREGODS Ook in SintLudgar­dis Belpaire waren er gisteren wachtenden. Elke vier uur worden alle namen afgeroepen en moeten de ouders aftekenen. ’s Nachts is er permanenti­e.
 ??  ?? In het Xaveriusco­llege stond gisteren al een groot aantal ouders te wachten.
In het Xaveriusco­llege stond gisteren al een groot aantal ouders te wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium