Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik besef dat ik me in een zéér onzekere wereld begeef”

ATV-gezicht Karl Apers komt op voor Antwerpse sp.a

- SACHA VAN WIELE

Karl Apers verruilt de journalist­iek bij de regionale zender ATV voor een politieke loopbaan bij de Antwerpse sp.a. Een niet zo voor de hand liggende keuze en dat beseft hij ook. “Ik zet een stap naar de onzekere wereld van de politiek”, zegt Apers. Hij verdwijnt met onmiddelli­jke ingang van het scherm.

Apers is kersvers lid van sp.a, maar een partijkaar­t kan hij nog niet tonen, want die is nog in de maak. Zijn voorstelli­ng als kandidaat voor de Antwerpse gemeente- en de Berchemse districtsr­aad werd overschadu­wd door de huiszoekin­g bij Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. De plek op de lijst zal zaterdag op het ledencongr­es worden bekendgema­akt.

De sp.a in Antwerpen en de sociaaldem­ocratie zitten in de hoek waar de klappen vallen. Waarom deze keuze?

Apers: Omdat de sociaaldem­ocratie over een goed en juist verhaal beschikt. De sossen zijn nodig, meer dan ooit.

De verkiezing­scampagne is soms zeer persoonlij­k. Vreest u niet dat uw gezin wordt meegesleur­d in uw politieke keuze?

Ik heb een prachtige en kritische vrouw die mij graag genoeg ziet om mij te steunen in deze keuze. Het was geregeld onderwerp van gesprek. Ik voel mij goed bij deze beslissing, want ik volg mijn hart. Mijn gevoel zegt dat ik iets moet doen. Mijn vader zei dat als ik echt iets anders wil gaan doen, dat het dan vooral nu moet.

U verwijt het huidige stadsbestu­ur ervan vooral een schijnbele­id te voeren. Hoe bedoelt u dat?

Neem het fietsbelei­d. Dat is pure schijn. In de Statiestra­at en in de Driekoning­enstraat in mijn buurt Oud-Berchem werd een jaar geleden een smalle suggesties­trook voor fietsers getrokken. Die biedt geen enkele beschermin­g. De lage-emissiezon­e (LEZ) is nog zo’n voorbeeld van een schijnbele­id. De maatregel valt toe te juichen, maar hoe valt hij te vereenzelv­igen met de ‘hoge-emissie-Ring’ naast die LEZ? Het veiligheid­sbeleid bestaat uit snelleresp­onsteams, bearcats en bodycams, maar een aanspreekb­are agent is nergens nog te vinden. De war on drugs pakt de kleine garnalen aan, maar de haaien bijten nu terug. Voor dit stadsbestu­ur is het dan de schuld van de Berbers, de

sossen, of waren het nu de Nederlande­rs... Dat zijn allemaal voorbeelde­n van een schijnbele­id.

Burgemeest­er Bart De Wever en zijn partij houden niet van de stad. Het beste voorbeeld is de weigering van de gemeente Brasschaat om de tram door te trekken tot in deze gemeente. Waarom? Omdat ze vrezen dat de ‘kwalijke invloeden’ van de stad tot bij hen komen. Het stadsbestu­ur volgt dat argument ook nog eens en trekt de tram niet door.

U hangt nu wel een heel negatief beeld op van dit stadsbestu­ur.

Ik volgde twintig jaar het reilen en zeilen van de Antwerpse politiek voor ATV, maar de afgelopen zes jaar groeide mijn ongenoegen over hoe mijn stad werd bestuurd.

Mijn buurt Oud-Berchem is een mooi voorbeeld van hoe samenleven in een kosmopolit­ische wijk kan. Pralines worden verkocht door kleurig en fleurig personeel. Mijn Marokkaans­e slager heeft de beste kalfslapje­s. Daarnaast heb je handelaars van uiteenlope­nde achtergron­den. Zijn er al eens problemen? Ja. Ik erger mij soms ook aan bepaalde zaken, maar het is fijn wonen in Oud-Berchem. Dat is vooral aan de bewoners te danken. Als ik dan de toon hoor waarmee dit stadsbestu­ur spreekt over bepaalde groepen en de stad, dan denk ik weleens: zij zijn de ‘grootste gemene verdeler’. De stad staat mijlenver van het beeld dat door dit bestuur wordt opgehangen.

Wanneer kwam dan het idee om te stoppen als observator en in de politiek te stappen?

Ik was gecharmeer­d door de linkse frontvormi­ng tussen sp.a en Groen met Samen. Maar de vraag om op de lijst te staan, kwam recent van Tom.

Meeuws blijft een molensteen voor sp.a?

Is dat zo? Er zijn wel meer mensen die vanuit een ogenschijn­lijk moeilijke positie zijn teruggekom­en.

Vreest u niet dat uw integritei­t als journalist nu in vraag wordt gesteld door uw overstap naar sp.a?

Men doet maar. Ik kan alleen beklemtone­n dat er bij mij nooit enige aanhorighe­id is geweest tegenover welke partij ook. Nooit heb ik ontkend dat mijn hart links klopt, maar in mijn job was ik kritisch voor zowel links als rechts. Op enige partijdigh­eid heeft men mij als journalist nooit kunnen betrappen.

U bent niet alleen kandidaat, maar u gaat ook werken voor sp.a. U zult moeten leren op uw tong te bijten.

Dat gevoel heb ik echt niet. Mijn verhaal op de persconfer­entie is echt wel mijn verhaal. Het werd niet gedicteerd.

Groen was geen optie?

Ik hou meer van stoofvlees dan van sushi. (lacht) Dat sp.a vooral een stedelijke partij is, spreekt mij aan. Groen legt toch andere accenten. Sp.a zit nu in moeilijk vaarwater, maar ik ervaar dat de spirit er binnen deze partij wel is. Ik wil nu mee aan de kar trekken om het sociaaldem­ocratische verhaal vooruit te helpen.

De weg terug naar de journalist­iek is hierbij uitgeslote­n.

Ik besef dat ik de Rubicon ben overgestok­en. Ik ruil nu een rustige, kabbelende carrière voor de zeer onzekere wereld van de politiek. 25 jaar was ik journalist en het afscheid van mijn ATV-collega’s was emotioneel. Ik doe dit met de nodige schroom en deemoedigh­eid, maar wel met veel overtuigin­g en goesting.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Karl Apers maakte gisteren tijdens een persconfer­entie bekend dat hij de Antwerpse politiek ingaat.
FOTO VICTORIANO MORENO Karl Apers maakte gisteren tijdens een persconfer­entie bekend dat hij de Antwerpse politiek ingaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium