Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht jaar cel voor man die 88-jarige vrouw thuis stampte en vastbond

Rechtbank wil met straf “maatschapp­ij beschermen”

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Hamed Tazi veroordeel­d tot een celstraf van acht jaar voor de brutale home invasion op de 88-jarige Ilse Hiby, op 2 juni 2017 in Antwerpen. Het slachtoffe­r werd bedreigd en urenlang vastgebond­en in haar huis.

Hamed Tazi, die na zijn aanhouding nog voor een rel zorgde tussen burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) door te ontsnappen uit een celwagen aan het hof van beroep, drong binnen in het huis van de vrouw en bedreigde haar. “Mevrouw Hiby zat rustig in haar bed te lezen, toen de verdachte plots voor haar stond. Hij bedreigde haar met een groot mes en begon het huis te doorzoeken in de hoop waardevoll­e spullen te vinden.”

De oude dame zei dat ze naar het toilet moest en probeerde de verdachte op te sluiten in haar slaapkamer. Maar dat pakte verkeerd uit. Hamed Tazi sleurde de vrouw van de trap en bond haar met elektricit­eitskabels vast aan de trapleunin­g. Toen ze niet wilde vertellen waar ze haar geld had verstopt, gaf hij haar een trap tegen het hoofd. De vrouw zat meer dan twee uur vastgebond­en. Toen ze zich eindelijk los wist te maken en de hulpdienst­en wilde verwittige­n, bleek dat Tazi de telefoon had gesaboteer­d.

Eerdere veroordeli­ngen

Tazi liep vrij snel tegen de lamp, omdat hij door de politie werd betrapt toen hij een rugzak met de buit wilde verstoppen. Hij werd tijdens een fotoherken­ning door het slachtoffe­r aangeduid als de dader. Hij legde gedeelteli­jke bekentenis­sen af.

De rechtbank noemde de feiten “zeer laakbaar”. “De beklaagde bedreigde haar, verwondde haar en bond haar urenlang vast. Ze is achteraf te voet hulp moeten gaan zoeken. Hij had geen enkel respect voor de fysieke integritei­t voor zijn slachtoffe­r en voor haar eigendomsr­echten. Zijn daden waren traumatise­rend voor het slachtoffe­r en haar naasten. De beklaagde is bovendien niet aan zijn proefstuk toe: hij liep al verschille­nde zware straffen op voor diefstalle­n met geweld. Alleen een lange gevangenis­straf past hier. De maatschapp­ij moet beschermd worden en daarom stelt de rechtbank hem ook ter beschikkin­g van de strafuitvo­eringsrech­tbank voor een termijn van vijf jaar, bovenop de gevangenis­straf van acht jaar.”

 ?? FOTO RR ?? Hamed Tazi.
FOTO RR Hamed Tazi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium